ZorgaanbodBehandelingenHydrocoele – spermatocoele ingreep

Hydrocoele – spermatocoele ingreep

In overleg met je arts zal er een hydrocoele of spermatocoele ingreep worden verricht. Een hydrocoele is een goedaardige zwelling aan de balzak, gevuld met vocht. Deze komen regelmatig voor en hebben meestal geen speciale behandeling nodig. Een spermatocoele is een holte gevuld met spermacellen. Deze is vaak los van de teelbal te voelen. Bij deze twee aandoeningen is er geen gevaar dat ze kwaardaardig worden.

Verloop ingreep

Als de hydrocoele of spermatocoele toch behandeld moet worden, is dit aan de hand van een operatie. De ingreep wordt meestal gecombineerd met een korte opname van een dag en een nacht.

De ingreep gebeurt onder algemene verdoving of via een ruggenprik. Je moet voor de ingreep nuchter zijn vanaf middernacht. Als je bloedverdunnende medicatie neemt, zal je deze enkele dagen voor de ingreep moeten stoppen in overleg met je arts.

De uroloog maakt een incisie (snede) in de huid van de balzak. Via deze incisie worden de teelbal en bijbal geïnspecteerd en de hydrocoele of spermatocoele wordt verwijderd. Soms is het nodig dat er voor 24 uur een drain (buisje) in de balzak wordt geplaatst om zwelling te voorkomen. De wonde wordt al dan niet met oplosbare hechtingen gesloten.

De ingreep duurt ongeveer 30 minuten.

Nazorg

Na de operatie is het aangeraden een onderbroek te dragen die steun geeft, ook ‘s nachts. Meestal wordt nog een suspensorium aangetrokken over de onderbroek voor maximaal comfort.

Vaak is er na de ingreep een spontane zwelling in de balzak die het gevolg is van de ingreep zelf. Die zwelling verdwijnt dan ook geleidelijk aan.

Na de ingreep mag je douchen, maar we raden het af om een bad te nemen. Het is ook verstandig om het rustig aan te doen: sport- en zwemverbod voor twee weken. Na die periode zijn de hechtingen meestal verdwenen.

Deze behandeling wordt uitgevoerd door

Documenten

Brochure hydrocoele-spermatocoele ingreep