ZorgaanbodBehandelingenLaparoscopische Gastric Bypass​

Laparoscopische Gastric Bypass​

De gastric bypass is een kijkoperatie waarbij de maag wordt verkleind, waardoor je minder kan eten. Er wordt een stuk dunne darm omhoog gehaald en met een klein voormaagje verbonden. Lager wordt een tweede verbinding gemaakt om de verteringssappen met de voeding in contact te brengen. Zo worden er voedingsbestanddelen opgenomen en verteerd. De uitgesloten maag krijgt dus geen eten meer, maar blijft gewoon aanwezig zodat de ingreep nog omgekeerd kan worden.

Door deze gastric bypass worden je porties kleiner en worden daarvan ook minder calorieën opgenomen. Als je na de ingreep suikers eet, kan je daar last van krijgen: je kan bijvoorbeeld gaan zweten of draaierig of misselijk worden. Dit wordt dumping genoemd. Om dit te voorkomen kan je suikers best zoveel mogelijk mijden.

De gastric bypass zorgt meestal voor goede resultaten op vlak van gewichtsverlies en preventie en behandeling van bijkomende aandoeningen, ook op lange termijn.

Mogelijke complicaties

Problemen die kunnen optreden na deze ingreep zijn bloeding van de nietjeslijn, lekkage of obstructie (darmhernia), maar gelukkig komen deze weinig voor. Het is belangrijk dat je levenslang je speciale multivitamines inneemt om tekorten van ijzer, vitamine B12 enzovoort te voorkomen.

Zwangerschap

Bij een zwangerschap wordt het best gewacht tot na het eerste jaar, of tot je gewicht stabiel is. Het eerste jaar is je gewichtsverlies het grootste. Als je zwanger probeert te worden, is het aangeraden om speciale vitamines te nemen die gemaakt zijn voor mensen met een gastric bypass en zwangerschap.

Deze behandeling wordt uitgevoerd door