ZorgaanbodBehandelingenNierstenen verbrijzelen

Nierstenen verbrijzelen

Als er een steen in de nier of urineleider is vastgesteld, kan de uroloog in overleg met jou beslissen om de steen te behandelen met de niersteenvergruizer. Dat is een apparaat waarbij schokgolven energie opwekken die wordt geconcentreerd op de steen.

Voorbereiding

Tijdens de behandeling met de niersteenvergruizer worden röntgenfoto’s of echo-opnames gemaakt van de steen in de nier of urineleider.

Je moet voor de ingreep nuchter zijn vanaf middernacht. Als je bloedverdunnende medicatie neemt, zal je deze enkele dagen voor de ingreep moeten stoppen in overleg met je arts.

Als je zwanger bent of denkt zwanger te zijn, moet de behandeling worden uitgesteld.

Ingreep

Je ligt op je rug met de steenverbrijzelaar aan de kant waar de steen zich bevindt.

Om een goed contact tussen lichaam en apparaat te verkrijgen, wordt er een ruime hoeveelheid glijmiddel (gel) op de huid aangebracht. Het opsporen van de steen gebeurt met behulp van röntgenfoto’s en met behulp van ultrageluidsgolven (echografie).

Vanuit de niersteenvergruizer wordt een hoge concentratie schokgolven op de steen gericht. Hierdoor valt de niersteen uiteen in gruis. Er kunnen maar maximaal 3000 schokgolven toegediend worden per sessie. Als de steen niet volledig verbrijzeld is, moet later een tweede niersteenvergruizing uitgevoerd worden.

De behandeling duurt ongeveer 40 minuten en is minimaal belastend voor de omliggende organen en weefsels.

Nazorg

Enkele uren na de behandeling mag je het ziekenhuis verlaten. Na de ingreep is het beter om het de rest van de dag rustig aan te doen.

Neem geen alcoholische dranken en bestuur geen voertuigen gedurende de eerste 24 uur na de ingreep. Een verantwoordelijke volwassene moet ’s nachts bij je blijven.

We raden aan om de eerste dagen na de verbrijzeling niet te veel water te drinken om zo eventuele koliekpijn te voorkomen.

Later op controle bij de uroloog wordt het effect van de vergruizing gecontroleerd met een röntgenfoto of echografie. Bij grotere stenen komt het regelmatig voor dat de steen niet volledig in een keer vergruisd wordt. Je moet dan rekening houden met een herhaling van de behandeling.

Deze behandeling wordt uitgevoerd door

Documenten

Brochure verbrijzelen nierstenen