Sterilisatie

Een vasectomie of sterilisatie is een definitieve anticonceptiemethode waarbij de zaadleiders onderbroken worden. Het is onomkeerbaar: bespreek dit dus uitvoerig met je partner of naasten. Het is een zeer veilige vorm van anticonceptie. Als je de ingreep toch wilt omkeren, kunnen de zaadleiders weer aan elkaar worden gezet, maar de kans op natuurlijke zwangerschap is beperkt.

Voorbereiding

De ingreep kan onder zowel plaatselijke als algemene verdoving. Als je kiest voor algemene verdoving, moet je nuchter zijn vanaf middernacht voor de opname. De opname gebeurt steeds via het dagziekenhuis.

Als je bloedverdunnende medicatie gebruikt, zal je deze moeten stopzetten in overleg met je behandelende arts.

Ingreep

Na ontsmetten van de balzak, wordt een kleine incisie uitgevoerd zowel aan de linker- als rechterzijde van de balzak. Een stukje van de zaadleider wordt verwijderd en beide uiteinden worden afgebonden en dicht geschroeid. De beide wondjes worden met oplosbare hechtingen gesloten die na ongeveer twee weken oplossen.

De ingreep duurt ongeveer 20 minuten. Wanneer je de ingreep onder lokale verdoving laat uitvoeren, voel je vaak een trekkend pijnlijk gevoel in de liesstreek, omdat de zaadleider door het lieskanaal loopt.

Nazorg

Wanneer de ingreep onder lokale verdoving werd uitgevoerd, kan je onmiddellijk het ziekenhuis verlaten.

Anderzijds wanneer een algemene verdoving werd toegepast, blijf je nog ongeveer vier uur in het dagziekenhuis. Na de ingreep komen er twee pleisters op beide wondjes die je een tot twee dagen moet laten zitten. Geadviseerd wordt een strakke onderbroek of zwembroek te dragen gedurende de eerste dagen.

De volgende dag mag je weer douchen, geen bad nemen. Als de verdoving is uitgewerkt kunnen de balzak en liezen pijnlijk worden. Hiervoor kan je een pijnstiller nemen. Deze mag geen aspirine bevatten, omdat dit de kans op nabloedingen vergroot.

Om een nabloeding te voorkomen mag je de eerste dagen geen zware inspanningen uitvoeren. Gedurende ongeveer vijf dagen mag je niet fietsen of sporten. Zwemmen mag niet de eerste twee weken. Na vijf dagen is geslachtsgemeenschap weer toegestaan.

Hou er dan wel rekening mee dat je nog niet steriel bent en voor gepaste anticonceptie moet zorgen.

Controle van het sperma

Na de ingreep ben je nog niet meteen onvruchtbaar. Na twee maanden moet je een spermastaal binnenbrengen in het laboratorium: als daar geen zaadcellen meer worden teruggevonden, is de sterilisatie geslaagd.

Deze behandeling wordt uitgevoerd door

Documenten

Brochure sterilisatie bij de man