ZorgaanbodBehandelingenWaterbreuk bij kinderen

Waterbreuk bij kinderen

Hydrocoele communicans of waterbreuk bij kinderen is een zwelling ter hoogte van de liesstreek of balzak. Dat is te wijten aan een blijvend open kanaal tussen de buik en het balzakje. Normaal gezien sluit dit kanaaltje voor de geboorte, maar af en toe blijft dit openstaan waardoor er vocht van de buikholte naar de balzak kan stromen. Wanneer er geen spontane genezing optreedt binnen het eerste levensjaar, moet er een ingreep gepland worden.

Ingreep

In het algemeen wordt je zoontje opgenomen in het kinderdagziekenhuis of moet hij één nacht verblijven in het ziekenhuis. De operatie vindt plaats onder algemene narcose (verdoving). Daarom moet je kind op de dag van de opname nuchter zijn vanaf middernacht.

De uroloog maakt een incisie (insnede) ter hoogte van de lies. Het lieskanaal wordt geopend en het open kanaal wordt opgezocht. Dit wordt dan volledig vrijgemaakt tot tegen het buikvlies waar het afgebonden wordt. Daarna wordt de incisie terug gesloten met oplosbare hechtingen.

Nazorg

De eerste dag moet je kind het rustig aan doen. De dag daarna kan je kind weer gewoon zijn gang gaan. Waarschijnlijk zal hij de eerste dagen minder actief zijn.

Je kindje mag de dag na de ingreep douchen. Een bad wordt afgeraden de eerste twee weken na de ingreep afgeraden. Eventuele luiers kan je best wat vaker verwisselen.

Als je kind pijn aangeeft, mag je paracetamol volgens gewicht geven (maximaal vier per dag).

Het is beter om de eerste veertien dagen niet te sporten of te zwemmen. Na een week kan hij terug naar school.

Deze behandeling wordt uitgevoerd door

Documenten

Brochure waterbreuk bij kinderen