Xofigotherapie

Informatie voor patiënten over de behandeling met Radium-223 dichloride (Xofigo®)

Waarom een behandeling met radium-223?

In een vergevorderd stadium van prostaatkanker zal de ziekte zich mogelijk uitbreiden tot andere delen van je lichaam. Soms vermenigvuldigen cellen zich en vormen ze nieuwe tumoren die uitzaaiingen of metastasen worden genoemd. In het geval van prostaatkanker vormen de uitzaaiingen zich doorgaans in de botten. De behandeling die je zal volgen, heeft tot doel specifiek de verspreiding van de ziekte in de botten te bestrijden.

De behandeling met radium-223

De inspuiting van radium-223 is een radiotherapeutische behandeling. Radium-223 (dat alfadeeltjes uitstraalt) wordt intraveneus toegediend op de dienst nucleaire geneeskunde. De behandeling met radium-223 is gebaseerd op het volgende werkingsmechanisme: radium-223 bindt zich bij voorkeur aan de botten waar er zich botmetastasen ontwikkelen. Door zich aan deze zones te hechten, zorgt radium-223 voor een intense bestraling van de botuitzaaiingen. Het beenmerg blijft daarentegen intact dankzij het zeer korte werkingsbereik van de stof.

De behandeling wordt zes keer herhaald met een periode van vier weken tussen twee injecties. Voor elke toediening berekent je arts de dosis op basis van jouw lichaamsgewicht.

Deze behandeling wordt uitgevoerd door