NieuwsErvaar Qigong tijdens de Week van de Pijn
Ervaar Qigong tijdens de Week van de Pijn

Ervaar Qigong tijdens de Week van de Pijn

Van 10 tot 16 oktober is het de Week van de Pijn. Tijdens deze week brengen we het voorkomen en behandelen van (chronische) pijn graag extra onder de aandacht. Dit jaar leggen we de focus op het omzetten van onze kennis over pijn naar de praktijk (Translating Pain Knowledge To Practice).

Dit thema nemen we graag letterlijk: voor onze patiënten en medewerkers bieden we namelijk een ervaringssessie ‘qigong’ aan, een bewegingsleer uit de Chinese geneeskunde met een positief effect op lichaam en geest.

Kennis van je lichaam kan je helpen om aan de slag te gaan met je gezondheid. Chronische vermoeidheid ontstaat soms als gevolg van mentale of fysieke pijnklachten. Ook infectieziekten zoals Covid-19, kanker, griep of chronische ontstekingsziekten kunnen je lichaam uitputten. Hierdoor worden fysieke weerbaarheid en trainingsmogelijkheden vaak sterk beperkt.

Qigong zorgt voor rust en harmonie en heeft een positief effect op je lichaam. Het is een bewegingsleer vanuit het oogpunt van de Chinese geneeskunde door:

  • het ontwikkelen, versterken en mobiliseren van de ‘qi’: de levensenergie
  • het voeden van de substantiële reserve
  • het bewustzijn, een gerichte focus op de ‘mind’

Alle oefeningen zijn gemakkelijk te leren voor beginners: je kan ze staand, zittend en soms ook liggend beoefenen. Afhankelijk van de symptomen kunnen ze individueel aangepast worden. De sessies worden professioneel begeleid door Katrien Hendrickx en Katrin Verdurme van Develop Potential.

Patiënten van AZ Monica zijn meer dan welkom om een gratis qigong-sessie mee te volgen. Meer informatie kan opgevraagd worden op de afdeling.

Mede mogelijk gemaakt door