Botscan

Met dit onderzoek kunnen we verschillende soorten aandoeningen in het licht stellen zoals artrose, fracturen, gekwetste peesaanhechtingen, ontstoken beenvlies, Südeckalgodystrofie/CRPS, verwikkelingen bij protheses of uitzaaiingen bij kanker.

Verloop

Voor het onderzoek

Je moet niet nuchter zijn voor het onderzoek. Je kan gewoon eten, drinken en eventueel je medicatie innemen. Je draagt best geen juwelen of metalen voorwerpen omdat die het beeld kunnen verstoren.

Gelieve je voor het onderzoek in te schrijven met jouw identiteitskaart, aanvraag en klevers in de inschrijvingskiosk en nadien aan te melden op de dienst nucleaire geneeskunde (route 113) op de dag en het uur van de afspraak. Dit onderzoek wordt enkel op de campus Deurne uitgevoerd.

Als je zwanger bent, vermoedt dat je zwanger bent of borstvoeding geeft, gelieve dit te melden bij het maken van jouw afspraak of ons dadelijk te verwittigen! We plannen dan samen een nieuwe afspraak.

Het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit twee delen met een minimale tussentijd van twee uur maar liefst langer.

Deel 1:

Op het afgesproken tijdstip krijg je via een prik de bottracer toegediend in een ader (vaak elleboogplooi). Soms worden tijdens de inspuiting al enkele vroegtijdige beelden genomen. Hierna duurt het nog enkele uren alvorens het product goed is opgenomen ter hoogte van de beenderen en gewrichten en de beelden kunnen genomen worden.

Er wordt je een tijdstip meegegeven wanneer je je opnieuw dient aan te melden voor het opnemen van de beelden. Tussendoor mag je de dienst verlaten. Tijdens de wachtperiode raden we aan zoveel mogelijk te drinken (meer dan een liter). Dit bevordert de kwaliteit van de beelden en zorgt voor een lagere stralingsbelasting.

Deel 2:

Net voor de opnames vragen we je om te plassen zodat de blaas leeg is en we het bekken goed in beeld kunnen brengen.

Het opnemen van de beelden duurt tussen de 30 en 60 minuten.

Vanuit verschillende hoeken worden beelden gemaakt met een zeer gevoelige camera. Deze opnames zijn volledig pijnloos. Het is belangrijk om zo stil mogelijk te blijven liggen tijdens de opnames.

Na het onderzoek

Van het onderzoek wordt een rapport gemaakt. Dit rapport wordt samen met de beelden opgestuurd naar je arts, die je de resultaten zal meedelen bij je volgend bezoek.

Zijn er bijwerkingen en risico’s aan het onderzoek verbonden? 

Na het onderzoek kan je met de auto naar huis rijden en je dagdagelijkse activiteiten verderzetten. De meeste mensen vertonen geen neveneffecten tijdens het onderzoek. De dosis die je bij het onderzoek krijgt, is vergelijkbaar met de dosis van een standaard radiologisch onderzoek.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door