DAT-scan

Dit onderzoek maakt het mogelijk om de diagnose van Ziekte van Parkinson eventueel te kunnen bevestigen of uit te sluiten.

Verloop

Voor het onderzoek

Je moet niet nuchter zijn voor het onderzoek. Je kan gewoon eten, drinken en eventueel je medicatie innemen. Je draagt best geen juwelen of metalen voorwerpen omdat die het beeld kunnen verstoren.

Gelieve je voor het onderzoek in te schrijven met jouw identiteitskaart, aanvraag en klevers in de inschrijvingskiosk en nadien aan te melden op de dienst nucleaire geneeskunde (route 113) op de dag en het uur van de afspraak. Dit onderzoek wordt enkel op de campus Deurne uitgevoerd.

Als je zwanger bent, vermoedt dat je zwanger bent of borstvoeding geeft, gelieve dit te melden bij het maken van jouw afspraak of ons dadelijk te verwittigen! We plannen dan samen een nieuwe afspraak.

Het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit drie delen met een tussentijd van drie tot vier uren.

Deel 1:

Je krijgt schildklierbeschermende medicatie in de vorm van een capsule (100 mg kaliumjodide) toegediend. Ongeveer 30 tot 60 min. later moet je je terug aanmelden op onze afdeling: het juiste tijdstip wordt je meegedeeld.

Deel 2: 

Vervolgens krijg je via een armprik de speurstof toegediend. Hierna duurt het nog drie tot vier uur alvorens het product goed is opgenomen ter hoogte van de hersenen en er beelden van kunnen genomen worden. Er wordt je een afspraak meegegeven wanneer je je opnieuw moet melden voor het uitvoeren van de scan. Tussendoor mag je de dienst verlaten.

Deel 3:

Het opnemen van de beelden duurt een 40-tal minuten. Vanuit verschillende hoeken worden beelden gemaakt met een zeer gevoelige camera. Deze opnames zijn volledig pijnloos. Het is belangrijk om zo stil mogelijk te blijven liggen.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kan je met de auto naar huis rijden en je dagdagelijkse activiteiten verderzetten. Van het onderzoek wordt een rapport gemaakt. Dit rapport wordt samen met de beelden opgestuurd naar je arts, die je de resultaten zal meedelen bij jouw volgend bezoek.

Zijn er bijwerkingen en risico’s aan het onderzoek verbonden? 

In een beperkt aantal gevallen kan wat lichte hoofdpijn en/of wat duizeligheid voorkomen.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door