Echografie

Bij een echografie wordt gebruik gemaakt van ultrasone geluidsgolven die worden uitgezonden door een echosonde. Deze sonde wordt op het te onderzoeken lichaamsdeel geplaatst met een gel tussen.

De verschillende weefsels weerkaatsen de geluidsgolven op een andere manier. De computer zet de teruggekaatste golven om in beelden waardoor organen en andere structuren zichtbaar worden. 

Het onderzoek is ongevaarlijk en pijnloos. De druk van de echosonde kan op gevoelige plaatsen onaangenaam aanvoelen.

Wat bij zwangerschap?

Een echografie bij een (mogelijke) zwangerschap is ongevaarlijk.

Verloop

Voor het onderzoek

Een echografie gebeurt uitsluitend op afspraak en alleen op basis van een medisch voorschrift. Hou er rekening mee dat het onderzoek door onvoorziene omstandigheden later kan starten dan gepland.

Voor de inschrijving mag je je rechtstreeks aanmelden aan de balie van de dienst Medische Beeldvorming met je identiteitskaart en medisch voorschrift. Beelden en/of toegangscodes van relevante voorgaande onderzoeken die ergens anders uitgevoerd werden, moeten meegebracht te worden.

Voor de meeste echografische onderzoeken is er geen specifieke voorbereiding nodig, met uitzondering van:

  • Echografie van de bovenbuikorganen (lever, gal, milt en pancreas): minimum vier uur voor het onderzoek nuchter blijven. Eventuele geneesmiddelen mag je innemen met een klein slokje water.
  • Echografie van de onderbuikorganen  (nieren, blaas, mannelijk en vrouwelijk klein bekken): twee uur voor voor het onderzoek niet meer gaan plassen (volle blaas). Je moet niet nuchter zijn.

Na het onderzoek

De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. Je ontvangt een code waarmee de beelden en het verslag door jezelf en de aanvragende arts kunnen bekeken worden. De arts zal de resultaten met jou bespreken.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door