ZorgaanbodOnderzoekenEndoscopisch Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie (ERCP)

Endoscopisch Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie (ERCP)

Een ERCP is een endoscopisch onderzoek waarbij we de galwegen en het pancreaskanaal kunnen onderzoeken. Het onderzoek houdt enerzijds een endoscopie in, waarbij een instrument met camera via de mond tot in de twaalfvingerige darm wordt gebracht. Anderzijds worden er, na het inspuiten van een contrastvloeistof, foto’s genomen met behulp van radiologie.

Verloop

Voor het onderzoek

Je moet nuchter zijn voor dit onderzoek, dat betekent dat je niet mag eten, drinken of roken vanaf zes uur voor het onderzoek. Je ontvangt hierover meer details van je arts.

Breng ons op de hoogte indien je allergisch bent voor bepaalde medicatie of contrastmiddel (zoals gebruikt bij CT-scan). Meld ons ook of je hart- of longproblemen hebt, en of je antibiotica moet innemen voor een behandeling bij de tandarts.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek is het niet alleen mogelijk om eventuele problemen op te sporen, er kan in veel gevallen ook meteen iets aan gedaan worden. Vernauwingen kunnen opgelost worden door het plaatsen van een stent, steentjes kunnen verwijderd worden … Je arts zal je informeren over de mogelijkheden.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag je enkel drinken en beschuiten eten. Als je de dag na het onderzoek geen pijn hebt, kan je weer overstappen op je normale dieet.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door