ZorgaanbodOnderzoekenGlucosescreening bij zwangerschap

Glucosescreening bij zwangerschap

Zwangerschapsdiabetes kan voorkomen tijdens de zwangerschap en verdwijnt na de geboorte van het kind. Wel hebben vrouwen die te maken krijgen met zwangerschapsdiabetes een groter risico om op later leeftijd diabetes te krijgen. De beste manier om zwangerschapsdiabetes op te sporen is via een glucosescreening. 

Bij een zwangere vrouw met een zwangerschapsduur van ongeveer 24 tot 28 weken wordt wat bloed afgenomen. Dit gebeurt één uur nadat een glucoseoplossing is gedronken. Als het glucosegehalte in het bloed normaal is na inname van extra glucose, dan is er geen sprake van zwangerschapsdiabetes. Als het glucosegehalte in het bloed verhoogd is bij de glucose screeningstest, dan wordt een uitgebreidere test voorgeschreven, namelijk de glucosetolerantietest (OGTT).

Het onderzoek duurt een uur. Je moet hiervoor een afspraak maken.

Verloop

Voor het onderzoek

Je moet niet nuchter zijn voor deze test.

Het onderzoek

Je zal een suikeroplossing krijgen om te drinken. Een uur nadat je deze oplossing hebt gedronken, wordt er bloed genomen om de suikerspiegel te bepalen.

Je kan tijdens dit uur wachten in de wachtzaal van het klinisch laboratorium. Tijdens de test mag er niet gegeten, gedronken of gerookt worden, en moet je lichamelijke inspanningen vermijden.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door