ZorgaanbodOnderzoekenPolysomnografie (PSG)

Polysomnografie (PSG)

Een slaaponderzoek, ook polysomnografie (PSG) genoemd, is een diagnostische test die wordt uitgevoerd in het slaapcentrum van het ziekenhuis. Er worden verschillende gegevens verzameld die belangrijk zijn om een goed beeld te hebben van je slaap. De bevindingen van dit onderzoek worden steeds afgetoetst aan je eigen klachten en belevingen, om tot een zo correct mogelijke diagnose te komen.

Voor de nachtelijke slaapregistratie kan een aanpassingsnacht soms bevorderlijk zijn zodat je kan wennen aan de andere omgeving en het bed. Als je ervoor kiest om een aanpassingsnacht te doen, wordt dit duidelijk met je besproken. Je komt toe om 18.00 uur op de vooravond en de opnameduur beslaat dan twee nachten.

Verloop

Voor het onderzoek

Het is belangrijk om een zo correct mogelijk beeld te hebben van je slaap. We vragen daarom de consumptie van alcohol en cafeïnehoudende dranken op de dag van het slaaponderzoek te vermijden. Je neemt je gewoonlijke medicatie gewoon verder, ook slaapmedicatie. Je zal gevraagd worden om je actuele medicatielijst op te schrijven. Als je erg angstig zou zijn of de slaap niet kan vatten tijdens de overnachting in het ziekenhuis, kan je medicatie om in te slapen vragen. Het is aangeraden om je haar vooraf te wassen en geen haarproducten te gebruiken zodat de elektroden goed geregistreerd kunnen worden. Je nachtkledij bestaat bij voorkeur uit een los bovenstuk met korte mouwen, maar ook een kamerjas en pantoffels kunnen handig zijn. Je wordt al na de middag verwacht in het ziekenhuis zodat we voldoende tijd hebben om je te installeren op je kamer en de meetapparatuur aan te koppelen.

Het onderzoek

Je zal tijdens het onderzoek slapen in een kamer die hiervoor speciaal is uitgerust. Je zal aan verschillende meetinstrumenten gekoppeld worden door middel van elektroden op verschillende plaatsen van het lichaam:

  • hoofd: om je hersengolven te meten
  • naast de ogen: om je oogbewegingen te meten
  • kin en been: om spierspanning en beweging te meten
  • borst: om je hartactiviteit te meten
  • vinger: om het zuurstofgehalte in je bloed te meten

In de kamer hangt een infraroodcamera en geluidssysteem die de slaaplaborant toelaten om een visuele en auditieve analyse te maken van je slaap vanop afstand. Er worden ook elastische banden rond de borstkas aangebracht om je ademarbeid te meten.

We verkrijgen op deze manier de nodige informatie om een studie te doen van je ademhaling, zuurstofwaarden, snurken, hartslag, slaapstadia, slaaphouding en beenbewegingen. Deze informatie wordt digitaal opgeslagen en verwerkt en nauwgezet gecontroleerd door de slaaplaborant. Dit is een tijdrovend proces waardoor de tijd tot het uiteindelijke resultaat en de bespreking bij de arts enkele weken kan duren. Wanneer zich een ernstig probleem stelt, zal dit met voorrang bekeken worden.

Na het onderzoek

Na het onderzoek kan je ‘s ochtends de kamer verlaten. Indien nodig kan een attest voor werkverlet of voor je verzekeraar worden opgesteld.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door