ZorgaanbodOnderzoekenRectosigmoïdoscopie

Rectosigmoïdoscopie

Een rectosigmoïdoscopie is een endoscopisch onderzoek van het laatste en voorlaatste deel van de dikke darm. Met dit onderzoek kunnen we het slijmvlies bekijken en eventuele afwijkingen vaststellen. Het is ook mogelijk om tijdens het onderzoek weefselstalen of biopten af te nemen voor microscopisch onderzoek, of om bepaalde behandelingen uit te voeren (bijvoorbeeld het wegnemen van poliepen, openmaken van vernauwingen …).

Verloop

Voor het onderzoek

Je moet nuchter blijven voor dit onderzoek, dat betekent dat je niet mag eten vanaf zes uur voordien, en niet meer mag drinken vanaf vier uur voor het onderzoek. Je ontvangt hierover meer details van je behandelend arts.

Ongeveer een uur voor het onderzoek krijg je een klein lavement. Hiermee maken we het laatste en voorlaatste deel van de darm proper zodat het onderzoek vlot kan verlopen.
Breng ons op de hoogte indien je allergisch bent voor bepaalde medicatie. Meld ons ook of je hart- of longproblemen hebt. Indien je stollingsproblemen hebt of bloedverdunnende medicatie inneemt (Marevan, Marcoumar, Sintrom, Pradaxa, Eliquis, Plavix/Clopidogrel, Ticlid …) dien je ons hiervan ook op de hoogte te brengen.

Het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier en gebeurt onder verdoving met Midazolam (Dormicum) of met propofol via een ader in de arm. Het anestheticum wordt toegediend door een anaesthesist en onder monitoring. Je blijft spontaan ademen tijdens de narcose: er is dus geen kunstmatige beademing nodig zoals voor narcose tijdens een operatie. Na het onderzoek ben je ook sneller terug wakker en is er geen misselijkheid of andere nevenwerking.

Na het onderzoek

Na afloop van het onderzoek kan je een opgeblazen gevoel of krampen ondervinden ten gevolge van de lucht die wordt ingeblazen tijdens het onderzoek. In sommige gevallen kan er na het onderzoek duizeligheid optreden ten gevolge van de verdoving, daarom is het aan te raden om minstens een uur in bed te blijven liggen na het onderzoek.

Als je de avond na het onderzoek of de volgende dag buikpijn krijgt of overvloedig anaal bloedverlies merkt, neem je contact op met de dienst gastro-enterologie. ’s Avonds of in het weekend kan dit via de dienst spoedgevallen van AZ Monica Deurne.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door