ZorgaanbodOnderzoekenRetrograde Urethrografie

Retrograde Urethrografie

Een Retrograde Urethrografie is een röntgenonderzoek waarbij de urinebuis zichtbaar wordt gemaakt door middel van een contrastvloeistof. Dit onderzoek wordt vooral uitgevoerd om onregelmatigheden en de doorgankelijkheid van de urinebuis in het licht te stellen.

Verloop

Voor het onderzoek

Een Retrograde Urethrografie gebeurt alleen op afspraak en op basis van een medisch voorschrift. Hou er rekening mee dat het onderzoek door onvoorziene omstandigheden later kan starten dan gepland.

Voor de inschrijving mag je je rechtstreeks aanmelden aan de balie Medische Beeldvorming  met jouw identiteitskaart en het medisch voorschrift. Beelden en/of toegangscodes van relevante voorgaande onderzoeken, die ergens anders uitgevoerd werden, neem je mee.

De medisch beeldvormer komt je halen uit de wachtruimte en vertelt je wat er gaat gebeuren. Er wordt gevraagd om je juwelen uit te doen een onderzoekschortje aan te doen om je eigen kledij te beschermen (schortjes zijn beschikbaar).

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoektafel. Boven de onderzoektafel hangt een apparaat dat de foto’s maakt. De medisch beeldvormer legt een doek onder de penis zodat hij zo proper mogelijk  kan werken. De penis wordt schoongemaakt met een desinfecterende vloeistof.

Vervolgens schuift de medisch beeldvormer een steriel instrument over de penis en wordt er een conisch aanzetstuk ongeveer twee centimeter in de plasbuis gebracht. Indien dit onmogelijk is, zal er een dun slangetje (katheter) enkele centimeter in de plasbuis gebracht worden. Dit is vervelend maar niet pijnlijk. Als het conisch aanzetstuk of katheter goed in de plasbuis ligt, vult de medische beeldvormer deze met contrastvloeistof en neemt de radioloog de foto’s. Het contrastmiddel zorgt ervoor dat de plasbuis duidelijk zichtbaar wordt op de foto’s.

Om de plasbuis van alle kanten te kunnen fotograferen, word je enkele keren gevraagd om in een andere houding te gaan liggen. Na het maken van de foto’s zal de medisch beeldvormer het steriele instrument met conisch aanzetstuk of de katheter verwijderen.

Er is geen specifieke voorbereiding nodig en je moet niet nuchter zijn.

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek is het belangrijk om veel water te drinken zodat een blaasontsteking kan voorkomen worden.

De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. Je ontvangt een code waarmee de beelden en het verslag door jezelf en de aanvragende arts bekeken kunnen worden. De arts zal de resultaten met jou bespreken.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door