RX-DSD

Een Digitale Subtractie Dacryografie (DSD) is een röntgenonderzoek van de traankanalen. Het onderzoek wordt uitgevoerd als je last hebt van tranende ogen. Tijdens dit onderzoek wordt een klein beetje contrastvloeistof gelijktijdig in beide traankanalen gespoten. Op deze manier kan er vastgesteld worden of je last hebt van een vernauwing of verstopping van één of beide traankanalen.

Wat bij zwangerschap?

Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of zou je dit kunnen zijn, bespreek dan met jouw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld of moet vervangen worden door een ander onderzoek. Meld dit ook altijd vóór het onderzoek aan de medisch beeldvormer.

Verloop

Voor het onderzoek

Een RX-DSD gebeurt uitsluitend op afspraak in samenspraak met jouw oogarts en alleen op basis van een medisch voorschrift. Hou er rekening mee dat het onderzoek door onvoorziene omstandigheden later kan starten dan gepland.

Het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de oogarts en een medisch beeldvormer.

Je wordt binnengeroepen door een medisch beeldvormer. Tijdens het onderzoek mag je je kledij aanhouden, maar er wordt wel gevraagd om halskettingen, oorbellen en bril of lenzen uit te doen. Je komt op je rug te liggen tijdens het onderzoek. Je krijgt oogdruppels in beide ogen om je ogen wat te verdoven en de traankanalen wat te vergroten. Deze druppels kunnen wat branderig aanvoelen en kunnen je gedurende een korte periode een wazig zicht bezorgen.

De opening van de traankanalen zitten bij de neus aan de binnenkant van het ooglid. De oogarts brengt in beide openingen van de traankanalen een dunne canule (catheter). Nadat de catheters zijn ingebracht, worden deze met een pleister op jouw gezicht vastgeplakt. Via deze catheters wordt contrastvloeistof in beide traankanalen gespoten. Tegelijkertijd worden er röntgenfoto’s genomen. Nadat de foto’s gemaakt zijn, worden de beide catheters weer verwijderd.

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek

De eerste twee uur na het onderzoek mag je niet in je ogen wrijven. Je mag wel deppen met een zuivere zakdoek.

De eerste drie uur na het onderzoek mag je je niet in het verkeer begeven omdat je last kan hebben van wazig zicht.

Zorg ervoor dat je steeds een begeleider bijhebt als je met de wagen moet komen.

De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. Na het onderzoek zal de oogarts met de resultaten met jou bespreken in de oogkliniek.

 

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door