ZorgaanbodOnderzoekenRX-Gastric Banding

RX-Gastric Banding

Een RX (controlemaagband), ook maagring of Gastric Banding genoemd, is een röntgenonderzoek waarbij de doorgankelijkheid van de maagband wordt gecontroleerd. Tijdens het onderzoek kan de behandelend arts de maagband eventueel aanspannen of ruimer maken. Er kan je meermaals gevraagd worden om tijdens het onderzoek een contrastvloeistof te drinken.

Wat bij zwangerschap?

Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of zou je dit kunnen zijn, bespreek dan met jouw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld of moet vervangen worden door een ander onderzoek. Meld dit ook altijd vóór het onderzoek aan de medisch beeldvormer.

Verloop

Voor het onderzoek

Een RX-Controle Maagband wordt uitsluitend op afspraak en in samenspraak met de behandelend geneesheer gedaan vermits deze mee het onderzoek  zal uitvoeren.

Het onderzoek gebeurt alleen op basis van een medisch voorschrift. Hou er rekening mee dat het onderzoek door onvoorziene omstandigheden later kan starten dan gepland.

Voor de inschrijving mag je je rechtstreeks aanmelden aan de balie Medische Beeldvorming met jouw identiteitskaart en het medisch voorschrift. Beelden en/of toegangscodes van relevante voorgaande onderzoeken, die ergens anders uitgevoerd werden, neem je mee.

Het onderzoek

Voor het onderzoek sta ja recht. Je drinkt een beker met een contrastmiddel en ondertussen worden er röntgenbeelden gemaakt. Op deze manier kunnen we de vloeistof van de slokdarm naar de maag volgen.

Als de doorgankelijkheid van de maagband goed is en je geen klachten ondervindt, is het onderzoek afgelopen.

Als we vaststellen dat de maagband smaller of breder moet, bespreken we dat eerst met jou. Ga je akkoord, dan passen we de maagband meteen aan.

De maagband verdeelt de maag in twee: een klein deel boven de maagband en een groot deel eronder. Aan de binnenzijde van de maagband zit een opblaasbare ballon. De maagband is via een katheter of buisje verbonden met een aanprikpoort die onder de huid wordt ingeplant. De arts kan de grootte van de ballon aanpassen door een vloeistof in de aanprikpoort te injecteren. Hoe groter de ballon, hoe kleiner de doorgang van de kleine naar de grote maag.

Om de maagband aan te passen, ga je op de rug op de onderzoekstafel liggen. De arts injecteert de vloeistof in de poort. Het aanprikken van de poort kan soms wat pijnlijk zijn.

Nadien zal je gevraagd worden om ter controle opnieuw een contrastmiddel te drinken.

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag je in principe gewoon naar huis.

De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. Je ontvangt een code waarmee de beelden en het verslag door jezelf en de aanvragende arts bekeken kunnen worden. De arts zal de resultaten met jou bespreken.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door