RX-SMD

Het betreft hier een röntgenonderzoek van de slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm (duodenum) door middel van het drinken van een contrastvloeistof. Dit onderzoek wordt uitgevoerd bij: maagproblemen, maagbreuk of na een maagoperatie.

Wat bij zwangerschap?

Röntgenstralen kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Ben je zwanger of zou je dit kunnen zijn, bespreek dan met jouw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld of moet vervangen worden door een ander onderzoek. Meld dit ook altijd vóór het onderzoek aan de medisch beeldvormer.

Verloop

Voor het onderzoek

Een RX-SMD gebeurt uitsluitend op afspraak en alleen op basis van een medisch voorschrift. Hou er rekening mee dat het onderzoek door onvoorziene omstandigheden later kan starten dan gepland.

Voor dit onderzoek moet je minimaal vier uur op voorhand nuchter zijn. We vragen ook om niet te roken voor het onderzoek omdat dit de maag prikkelt.

Belangrijke medicatie in de vorm van pillen mag je innemen met een klein beetje water.

Het onderzoek

Er wordt gevraagd om je juwelen uit te doen en een onderzoekschortje aan te doen om je kledij te beschermen (schortjes zijn beschikbaar).

Voor dit onderzoek zal je meermaals van houding moeten veranderen. Je zal meerdere keren een slok contrastvloeistof in de mond moeten nemen en op vraag van de medisch beeldvormer of radioloog slik je het in een keer door. Het is ook mogelijk dat je gasvormende korrels moet inslikken om de maag te doen uitzetten.

Het onderzoek is niet pijnlijk en duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek

Het bariumhoudende contrastproduct kan beperkte constipatie veroorzaken: drink de eerste drie dagen na het onderzoek voldoende water. De stoelgang kan enkele dagen een witte kleur hebben.

Afhankelijk van welk type contrastvloeistof er werd gebruikt, kan je kortstondig last hebben van diarree.

De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. Je ontvangt een code waarmee de beelden en het verslag door jezelf en de aanvragende arts kunnen bekeken worden. De arts zal de resultaten met jou bespreken.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door