Borstreconstructie na borstkanker
Een borstreconstructie is een operatie waarbij een nieuwe borst wordt gemaakt. Wanneer een vrouw een borstamputatie ondergaat, geeft dit vaak aanleiding tot praktische en psychologische problemen. Het doel van de borstreconstructie is patiënten te helpen hun lichaam opnieuw een vertrouwd uitzicht te geven na borstamputatie. Borstreconstructie is toegankelijk voor elke patiënte die dat wenst, ongeacht haar leeftijd. De enige voorwaarde is dat men zonder risico een volledige anesthesie kan ondergaan. Er bestaan verscheidene chirurgische technieken voor borstreconstructie. De meest geschikte techniek wordt gekozen in functie van de situatie van elke individuele patiënt.
Borstreconstructie met implantaten
De eenvoudigste vorm van borstreconstructie maakt gebruik van siliconenimplantaten. In een eerste fase wordt met een ballonnetje de huid opgerokken. Bij een tweede operatie wordt dan het ballonnetje vervangen door een siliconenimplantaat. Deze techniek is minder geschikt voor patiënten die bestraling hebben ondergaan, omdat de huid dan moeilijk een siliconenimplantaat kan bedekken.
Borstreconstructie met eigen weefsel
Een nieuwe borst kan ook gemaakt worden met eigen vetweefsel van de buik, bil of dij. Het vergt een langere en complexere operatie om het vetweefsel te transplanteren. De voordelen zijn evenwel een natuurlijk uitziende, zacht aanvoelende en warme borst. Bovendien zijn er geen nadelen voor wie bestraling onderging. Een ander voordeel is dat – in tegenstelling tot borstimplantaten – er geen vervangoperaties noodzakelijk zijn. Wel is het zo dat eigen weefselreconstructies zorgen voor een litteken op de plaats waar het vet wordt weggenomen. Bovendien bestaat er een kleine kans dat de bloeddoorstroming van de transplantatie onvoldoende is en de reconstructie niet lukt.
Welke techniek is de beste?
De keuze voor een bepaalde borstreconstructietechniek is maatwerk. Jouw plastisch chirurg zal samen met jou de verschillende opties overlopen, zodat je tot de beste keuze kan komen.
Wanneer moet een borstreconstructie gebeuren?
De keuze om al dan niet een borstreconstructie te ondergaan na borstamputatie ligt bij de patiënt. In het ideale scenario wordt de borstreconstructie uitgevoerd op dezelfde dag als de borstamputatie. Dit is evenwel niet steeds mogelijk, bijvoorbeeld als er nog bestraling dient te gebeuren. Indien de borstreconstructie niet onmiddellijk kan gebeuren, wordt meestal één jaar gewacht na de borstamputatie. Borstreconstructie gebeurt uiteraard in overleg met de artsen van de Borstkliniek, die ook oncologische factoren in overweging nemen.
Terugbetaling borstreconstructie
Kijk voor meer informatie op de pagina tarieven.