ZorgaanbodBehandelingenDermatochirurgie

Dermatochirurgie

Cosmetische dermatochirurgie

Cosmetische dermatochirurgie is de chirurgie die zich bezighoudt met het verbeteren van de gezondheid, de functie en het uiterlijk van je aangezichtshuid. Dit gebeurt nu met technieken die minimaal belastend zijn voor de patiënt.

Mond-, kaak- en aangezichtschirurgen kunnen een brede waaier van preventieve en corrigerende technieken toepassen om de huid gezond, levendig en jeugdig ogend te houden.

Neuromodulatoren – Botox

In 1991 werden injecties met botulinetoxine (Botox) voor het eerst geïntroduceerd. Botoxinjecties worden vooral gebruikt om bepaalde gezichtsspieren die frons, kraaienpootjes en andere rimpels veroorzaken te verlammen. Botox werkt voornamelijk op het ontspannen van de onderliggende gezichtsspieren die verantwoordelijk zijn voor vorming van de rimpels. Het effect van deze behandeling duurt ongeveer zes maanden. De Botoxinjecties worden ook gebruikt om bepaalde neklijnen te corrigeren en om overmatig zweten tegen te gaan.

Fillers – Hyaluronzuur

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof. Het is een natuurlijke vorm van suiker die aanwezig is in de huid. Het zorgt ervoor dat vocht in de huid als het ware wordt vastgehouden zodat de huid er jong en glad uit ziet. Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid hyaluronzuur in de huid af en beginnen fijne rimpeltjes te ontstaan.

Waar worden fillers voor gebruikt?

Hyaluronzuur kan in de gezichtshuid worden aangebracht om rimpels, plooien (soms littekens) of delen van het gezicht die je liever wat voller had gezien (bijvoorbeeld lippen of wangen) op te vullen. Ook worden ze gebruikt om bepaalde onderdelen van het gelaat te accentueren, zoals de lippen of de jukbeenderen. Het effect duurt gemiddeld drie tot negen maanden, afhankelijk van de soort en hoeveelheid hyaluronzuur die wordt gebruikt.

Dermabrasie

Dermabrasie is een resurfacingprocedure waarbij de huid mechanisch wordt gladgestreken om een verjongde uitstraling te bereiken. Met dermabrasie kunnen littekens en tatoeages verwijderd worden en ouderdomsvlekken, rimpels en bepaalde gezwellen worden verminderd.

Chemische peelings

Chemische peelings kunnen een rol spelen bij de behandeling van rimpels rond de ogen en mond, verkleuring van de huid, ouderdomsvlekken, doffe huidtextuur en milde acnelittekens. De procedure omvat het aanbrengen van een speciale chemische oplossing om de oude, verkleurde en onregelmatige buitenste huidlagen te verwijderen. Een frisser ogende huid wordt dan gegenereerd, die meestal gladder, minder gerimpeld en gelijkmatiger is van kleur.

Liposuctie

Operatie: Liposculptuur is een moderne verbetering van de oorspronkelijke liposuctietechniek. De chirurg spuit een grote hoeveelheid serum in het te behandelen vet. Hierdoor treedt plaatselijke verdoving op wordt bloeding tegengegaan. De chirurg kan daardoor veel fijnere zuignaalden gebruiken en het vet verwijderen onder lage druk. Resultaat: blauwe plekken verdwijnen uiterlijk binnen twee weken. De kans op onregelmatigheden is aanzienlijk kleiner dan bij de oude liposuctie. De chirurg kan effectiever te werk gaan omdat hij zonder onnodige risico’s een grotere hoeveelheid vet gelijkmatig kan verwijderen.

Oudersdomsvlekken en moedervlekcorrectie

De laatste jaren heeft er een evolutie plaatsgevonden. Laserbehandeling en chemische peelings zijn nu de key stone in de behandeling van ouderdoms- en moedervlekken. Vaak is de scalpel (het chirurgisch mes) niet meer nodig in de behandeling.

Huidkanker

Huidkanker is in onze regio een toenemend fenomeen. Het is dan ook belangrijk om de ziekte vroegtijdig op te sporen. Er zijn veel behandelingsmogelijkheden voor huidkanker: van een simpele biopsie tot een micrografische Mohs-chirurgie, van een preventieve laserbehandeling bij pre-carcinogene letsels tot de excisie van kwaadaardige letsels met de bijhorende reconstructie.

Littekenverbetering

Als gevolg van acne, huidziekten zoals waterpokken, striae of trauma aan de huid, zijn er verschillende therapeutische en cosmetische dermatologische technieken om de zichtbaarheid van littekens te minimaliseren. High-tech lasers, dermabrasie, chemische peelings of reconstructieve flapchirurgie zijn enkele van de meest voorkomende behandelingen.

Deze behandeling wordt uitgevoerd door