Radiotherapie

Een behandeling met bestraling vindt plaats na de operatie/chemotherapie.

In eerste instantie wordt een consultatie bij de radiotherapeut voorzien. Het doel van de behandeling, de uitgebreidheid van de bestraling, aantal keer dat je moet komen en de nevenwerkingen worden besproken. Je krijgt ook alle praktische afspraken mee.

AZ Monica maakt deel uit van het Iridumnetwerk, dat verder bestaat uit de ziekenhuizen van het GZA, AZ Klina, UZA, Vitaz, AZ Voorkempen, AZ Rivierenland en ZNA. Iridium is een netwerk van hooggespecialiseerde radiotherapie met zorg op maat. Een hechte samenwerking tussen de bovenstaande ziekenhuizen garandeert optimale zorgverstrekking voor de patiënt. AZ Monica zelf beschikt niet over een afdeling radiotherapie: je zal hiervoor worden doorverwezen naar een ander ziekenhuis. Welk ziekenhuis dat is, wordt bepaald aan de hand van je woonplaats: dit kan je dus niet zelf kiezen.

Voor de behandeling gestart kan worden, wordt er een simulatie of plaatsbepaling gedaan. Deze afspraak gaat steeds door in GZA Sint-Augustinus, en bestaat uit het maken van een CT-scan voor dosisberekeningen. Na het onderzoek worden met kleurstof lijnen op je lichaam gemarkeerd. Die dienen om je tijdens de bestraling telkens op dezelfde manier te positioneren. Deze markering moet tijdens de hele bestralingsperiode op je lichaam blijven. Je mag deze lijnen niet afwrijven tijdens het wassen. Je mag gerust douchen maar niet in bad gaan of zwemmen. Tijdens de bestraling worden de lijnen regelmatig bijgetekend.

De beelden van de CT-scan worden gebruikt voor de radiotherapieplanning. Tijdens de planning wordt gezorgd dat het doelvolume (de plek die bestraald moet worden) de voorgeschreven dosis krijgt terwijl de gezonde organen (longen, hart…) zo veel mogelijk van dosis gespaard blijven. De radiotherapie wordt meestal vijf dagen per week gegeven, niet in het weekend. De verpleegkundige positioneert je voor iedere bestraling op de bestralingstafel. Het is belangrijk dat je ontspannen bent. Elke bestralingssessie duurt ongeveer vijftien minuten en is volledig pijnloos.

Na het beëindigen van de bestralingsbehandeling word je verder opgevolgd door je behandelende arts.

Deze behandeling wordt uitgevoerd door

Galerij