NieuwsNatuurlijk bevallen in ‘de living’
Natuurlijk bevallen in ‘de living’

Natuurlijk bevallen in ‘de living’

Sinds 14 februari 2019 kan je bij AZ Monica bevallen in ‘de living’: een alternatieve verloskamer waar moeders op een natuurlijke manier én in een huiselijke sfeer kunnen bevallen. “Met de living brengen we een huiskamer in het ziekenhuis”, zegt hoofdvroedvrouw Karima Soussi.

De living is ingericht voor aanstaande ouders die enerzijds de veiligheid van een ziekenhuisomgeving wensen, maar anderzijds ook de geborgenheid van thuis verwachten tijdens een bevalling.

Een huiskamer in het ziekenhuis

Er staat een comfortabele boxspring in plaats van een klassiek verlosbed met beensteunen. Er is een bevallingsbad, een ‘baarkruk’, een liaan om aan te hangen, een zitbal … en alle medische apparatuur staat uit het zicht.

Net als bij je thuis hangen er gordijnen aan het raam, staat er een boekenrek en zijn er tal van plantjes aanwezig. Met de living bieden we vrouwen die niet thuis willen bevallen, maar die ook niet houden van de medische sfeer van een ziekenhuis, de mogelijkheid om in een veilige en gezellige omgeving te bevallen. De vroedvrouw en gynaecoloog zijn aanwezig tijdens de bevalling, maar het is ook mogelijk je te laten begeleiden door je eigen zelfstandige vroedvrouw voor opvolging van de arbeid en of bevalling.

“Enkel wanneer het nodig is, halen we alle toeters en bellen boven.”

Karima Soussi – hoofdvroedvrouw

Veilig alternatief

De living is een veilig alternatief voor thuisbevallingen. De gynaecoloog, de afdelingsvroedvrouw of je eigen zelfstandige vroedvrouw zijn aanwezig, een kinderarts staat stand-by en medische apparatuur is voorhanden maar staat uit het zicht. “Enkel wanneer het nodig is, halen we alle toeters en bellen boven.”

Wie kan er bevallen in de living?

Alle moeders die een probleemloze, goed opgevolgde zwangerschap hebben, kunnen ervoor kiezen om in deze kamer te bevallen en het proces zo natuurlijk mogelijk en op eigen tempo te laten verlopen.
Duiken er tijdens de arbeid complicaties op, of loopt het toch niet zoals verwacht, dan kan het soms nodig zijn om te verhuizen naar een klassieke verloskamer. Bijvoorbeeld wanneer continue monitoring van de baby noodzakelijk is.