ZorgaanbodOnderzoekenEcho-endoscopie (rectum)

Echo-endoscopie (rectum)

Een echo-endoscopie van het rectum is een endoscopisch onderzoek dat verricht wordt zoals een colonoscopie, maar met een ander type endoscoop die naast een endoscopisch beeld ook een echografisch beeld maakt.

Met dit onderzoek kunnen we het rectum of endeldarm en de structuren in de nabije omgeving van deze organen (lymfeklieren, eventueel prostaat …) in beeld brengen. Het is ook mogelijk om met een echo-endoscopie nauwkeurige puncties uit te voeren van bepaalde organen, structuren of afwijkende zones in deze organen.

Verloop

Voor het onderzoek

Je moet niet nuchter zijn voor een echo-endoscopie van de endeldarm.

Het is wel belangrijk om de arts op de hoogte te brengen over medicatie die u inneemt, hart- of longproblemen, zwangerschap. Ook indien je bloedverdunnende medicatie inneemt (Marevan, Marcoumar, Sintrom, Pradaxa, Eliquis, Plavix/Clopidogrel, Ticlid …) dien je ons hiervan op de hoogte te brengen.

Het onderzoek

Een echo-endoscopie van de endeldarm duurt gemiddeld een kwartier. Het onderzoek is in principe pijnloos en kan gebeuren zonder verdoving.

Na het onderzoek

Een echo-endoscopie is een heel veilig onderzoek. De arts bespreekt vooraf met jou de mogelijke verwikkelingen. Ondervind je kort na het onderzoek een van onderstaande problemen, contacteer dan je arts:

  • pijn in de borstkas of de buik
  • koorts
  • rillingen
  • bloedverlies in de stoelgang

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door