ZorgaanbodOnderzoekenEcho-endoscopie (slokdarm, maag, pancreas)

Echo-endoscopie (slokdarm, maag, pancreas)

Een echo-endoscopie van slokdarm, maag en pancreas is een endoscopisch onderzoek dat verricht wordt zoals een gastroscopie, maar met een ander type endoscoop die naast een endoscopisch beeld ook een echografisch beeld maakt.

Met dit onderzoek kunnen we de slokdarm, maag, pancreas en de structuren in de nabije omgeving van deze organen (bijvoorbeeld lymfeklieren) in beeld brengen. Het is ook mogelijk om met een echo-endoscopie nauwkeurige puncties uit te voeren van bepaalde organen, structuren of afwijkende zones in deze organen.

Verloop

Voor het onderzoek

Je moet nuchter blijven voor dit onderzoek, dat betekent dat je niet mag eten, drinken of roken vanaf zes uur voor het onderzoek. Je ontvangt hierover meer details van je behandelend arts.

Breng ons op de hoogte indien je allergisch bent voor bepaalde medicatie. Meld ons ook of je hart- of longproblemen hebt. Indien je stollingsproblemen hebt of bloedverdunnende medicatie inneemt (Marevan, Marcoumar, Sintrom, Pradaxa, Eliquis, Plavix/Clopidogrel, Ticlid …) dien je ons hiervan ook op de hoogte te brengen.

Het onderzoek

Een echo-endoscopie gebeurt onder lokale verdoving. Het onderzoek is pijnloos, maar kan ongemakkelijk aanvoelen. Je keel wordt verdoofd met een keelspray, deze kan tijdens het onderzoek extra ingespoten worden voor meer comfort.

Na het onderzoek

Een echo-endoscopie is een heel veilig onderzoek. De arts bespreekt vooraf met jou de mogelijke verwikkelingen. Ondervind je kort na het onderzoek een van onderstaande problemen, contacteer dan je arts:

  • Pijn in de borstkas of de buik
  • Koorts
  • Rillingen
  • Bloed braken
  • Bloedverlies in de stoelgang

Na het onderzoek blijf je nog één à twee uur in het ziekenhuis tot de verdoving is uitgewerkt. Het onderzoek zelf doet normaal geen pijn, maar na afloop kan de keel geïrriteerd aanvoelen. Voorzie vervoer naar huis, na het onderzoek mag je gedurende twaalf uur niet zelf met de wagen rijden

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door