EMG

EMG (of electromyografie) is een onderzoek van de werking van de zenuwen (geleidingsonderzoek) en spieren (naaldmyografisch onderzoek). Hiermee kan bijvoorbeeld de lokalisatie van de inklemming van een zenuw en ook de ernst van de aandoening bepaald worden om zo te beslissen welke behandeling het meest aangewezen is.

Voor welke aandoeningen vraagt met een EMG onderzoek aan?

Bij vermoeden van ontstekingen of inklemming van de zenuwen, ontstekingen of ziekten van de spieren. Vaak voorkomende aanvragen zijn de mogelijke diagnose van een carpal tunnel syndroom of zenuwinklemming aan de pols, zenuwinklemming in de nek of rug of ontstekingen op de zenuwen ten gevolge van diabetes.

Welke informatie heeft de arts nodig?

Verwittig de arts als je bloedverdunners inneemt.

Breng zeker de aanvraag van de verwijzende arts mee.

Verloop

Voor het onderzoek

Breng geen bodylotion of andere crèmes aan kort voor het onderzoek.

Het onderzoek kan niet doorgaan als je een gips draagt of een lokale infectie hebt op de plaats die onderzocht moet worden. Je kan gevraagd worden om juwelen of armbanden af te doen.

 

Het onderzoek

Je bent een 30-tal minuten in de onderzoeksruimte.

De arts voert het onderzoek uit. Dit bestaat meestal uit een geleidingsonderzoek waarbij er electroden aangebracht worden en enkele kleine elektrische impulsen op de zenuw gegeven worden.

Nadien gebeurt er een naaldmyografisch onderzoek waarbij er fijne naaldenprikjes in verschillende spieren gegeven worden en je wordt gevraagd om die spieren op te spannen.

 

Na het onderzoek

Na het onderzoek ontvang je onmiddellijk de resultaten.