Onderzoeken

Vooronderzoek vermageringsingreep

Als je in aanmerking komt voor een vermageringsingreep, worden er een aantal vooronderzoeken gepland. Er wordt een uitgebreid bloedonderzoek gedaan met onder andere schildkliertesten, cholesterolbepaling en een suikertest. Ook wordt er een 24-uurs urinenazicht verricht. Dat kan je eventueel bij je huisarts laten doen.

Na het bloedonerzoek krijg je een afspraak bij onze endocrinoloog die al deze resultaten met je al bespreken en kijken of er geen afwijkingen zijn die eerst behandeld moeten worden.

Multidisciplinaire aanpak

Daarna krijg je een afspraak met een van onze diëtisten die je alles zal uitleggen over het dieet voor en zeker na de ingreep. Je krijgt de nodige documenten hierover mee om alles thuis rustig na te lezen.

Ook krijg je een afspraak met onze psycholoog. Zij zal samen met jou nagaan of er factoren (verstoord eetgedrag, psychische problemen, inzicht in eigen gedrag…) zijn die een
optimaal resultaat in de weg staan en hoe deze factoren verholpen kunnen worden. Zo zorgen we ervoor dat je op lange termijn van het optimale resultaat kan genieten.

Gastroscopie (maagonderzoek)

Je zal ook een maagonderzoek (gastroscopie) ondergaan bij de maag- en darmspecialisten om na te kijken of er geen ontstekingen zijn. De specialisten nemen ook een bioptie van het maagslijmvlies om te kijken of er geen bacterie is die ontstekingen kan veroorzaken.

Bijkomende onderzoeken

Afhankelijk van jouw medische achtergrond wordt er een consultatie bij onze cardioloog en/of pneumoloog ingepland. Een slaaponderzoek kan ook aangewezen zijn.

Als al deze onderzoeken uitgevoerd zijn, wordt er door het obesitasteam overlegd en beslist of je al dan niet een geschikte kandidaat bent voor een vermageringsoperatie en welke ingreep het beste bij jou past. Soms kiest het team ook voor een uitgebreider voortraject met intensieve, persoonlijke begeleiding.