Verloop

Graag laten wij de dagopname zo vlot mogelijk verlopen voor jou en je kindje. Een goede voorbereiding thuis kan al een heel verschil maken. Bekijk dus zeker al onze tips en praktische informatie hieronder.

Allereerst is het belangrijk om op voorhand te vertellen dat jullie naar het ziekenhuis zullen gaan. Geef zo veel mogelijk uitleg over wat er zal gebeuren zodat de spanning er al wat af gaat. Op onze website kan je een 3D beeld vinden van onze afdeling en de kamer. Wat zijn leuke dingen aan de kamer in het ziekenhuis, wat zijn minder leuke dingen? Wat is er anders dan thuis?

Jullie kunnen ook samen het filmpje bekijken van het opname verloop. Herhaal dezelfde oefening. Wat is er leuk, wat is er minder leuk? Welke emoties heeft je kindje rond de ziekenhuisopname? Waarom vindt hij of zij sommige dingen spannend, leuk,…?

  • toiletgerief: een handdoek, een washandje, vochtige doekjes… Er zijn ook handdoeken en washandjes op de afdeling aanwezig, maar het is voor je kindje fijner om persoonlijke spulletjes te gebruiken.
  • pantoffels of licht schoeisel: om hygienische en veiligheidsredenen is het verplicht om schoeisel te dragen
  • knuffels, fospeen en lievelinsgsspeelgoed
  • voor jongere kinderen: een eigen zuigflesje en melk
  • thuismedicatie

De duur van een dagopname hangt sterk af van de ingreep of het onderzoek. Onderzoeken en ingrepen die doorgaan op het dagziekenhuis duren normaal gezien niet langer dan één dag zonder overnachting. Over het algemeen geldt na een narcose dat je kind naar huis kan wanneer hij of zij goed wakker is en iets gegeten en gedronken heeft. Het is altijd de behandelende arts die beslist wanneer jullie naar huis mogen vertrekken.

Nadat jullie op de kamer toegekomen zijn, komt de kinderarts je kind nakijken. Nadien is het wachten tot je zoon of dochter wordt opgeroepen naar de operatiekamer. Wanneer het zover is, wordt hij of zij klaargemaakt door de verpleegkundige. Je kind krijgt een operatiehemd en een identificatiebandje. Er zal medicatie, siroop of een tablet worden toegediend om al wat rustig te worden.

Je mag als ouder meegaan tot in de wachtkamer van het operatiekwartier. Daar zal de operatieverpleegkundige je kind komen ophalen en jou tonen waar je tijdens de operatie kan wachten.

Wanneer de ingreep beëindigd is, brengt de verpleegkundige van de ontwaakzaal je weer bij je zoon of dochter. De anesthesist zal hem of haar nog nakijken, nadien worden jullie terug naar het dagziekenhuis gebracht. Op de afdeling krijgen jullie van de verpleegkundige te horen wanneer je kind terug mag drinken en/of eten.

Als jullie komen voor een onderzoek of voor toediening van medicatie, dan verloopt de dag iets anders. Je zal dan ook de hele tijd bij je kind mogen blijven. Bekijk onze specifieke folders hieromtrent of vraag het na bij jullie arts.

Vraag aan de dokter de nodige attesten.

  • attest voor de school en een attest voor turn- of zwemlessen
  • medicatieattest voor de kribbe of de onthaalmoeder
  • sociaal verlof voor de ouder
  • eventueel het formulier van de hospitalisatieverzekering

Indien er thuis nog medicatie gegeven moet worden, zal de dokter een medicatievoorschrift meegeven. Vraag eveneens aan de dokter wanneer jouw kind terug naar school of de crèche mag.

Vergeet jullie vertrek niet te melden aan de verpleging. Zij geven mogelijk nog medicatie mee en de ontslagpapieren. Zij zullen je kind ook administratief ontslagen uit het ziekenhuis.

Soms gebeurt het dat er na de ingreep thuis pijn optreedt, bijvoorbeeld na het verwijderen van de amandelen. Dan moet je thuis nog pijnmedicatie geven. Welke medicatie je mag geven bij pijn of koorts kan je terugvinden in onze folders. Heb je de indruk dat de pijn enkel toeneemt of dat de medicatie niet helpt, neem dan zeker contact op met de afdeling om te bekijken of een snelle controle noodzakelijk is.