PatiëntOndersteuningPatiëntenbegeleiding

Patiëntenbegeleiding

Een opname in het ziekenhuis kan soms meer met zich meebrengen dan alleen fysieke ongemakken. Om je zo goed mogelijk te ondersteunen, bieden we verschillende vormen van patiëntenbegeleiding aan. Je kan op ons rekenen voor onder andere psychosociale ondersteuning, praktische begeleiding na ontslag en administratieve en financiële begeleiding.

Psychosociale ondersteuning

Een ziekenhuisopname kan een emotionele gebeurtenis zijn. Bij AZ Monica hechten we veel belang aan psychosociale ondersteuning, zowel voor de patiënt als voor de naaste omgeving van de patiënt. We bieden een luisterend oor en zorgen indien nodig voor een correcte doorverwijzing naar een psycholoog, therapeut, psychiater of aangepaste organisatie. Door jarenlange ervaring en regelmatige bijscholingen zijn onze zorgmedewerkers in staat jou te helpen bij het maken van verantwoorde keuzes wat betreft je mentale gezondheid. Een gezonde geest is voor ons even belangrijk als een gezond lichaam. 

Praktisch begeleiding bij jouw ontslag

Wanneer je na het ontslag niet meteen naar huis kan of als je thuiszorg of speciaal vervoer nodig hebt, kunnen wij jou daarbij helpen. Binnen de verschillende diensten zijn wij op de hoogte van beschikbare plaatsen in rust- en verzorgingstehuizen, en revalidatie- en zorgcentra in de omgeving. Als je dit wenst, kunnen wij adviseren, plannen en organiseren. 

Administratieve en financiële begeleiding

Ondervind je financiële of administratieve moeilijkheden zoals afbetalingsplanning, juridische problemen of het organiseren van een begrafenis? Wij ondersteunen je zo goed mogelijk. In onze aanpak van deze praktische zaken, verliezen we de psychosociale ondersteuning van onze patiënten nooit uit het oog. 

Op elk van onze afdelingen staat er een maatschappelijk werker of verpleegkundige voor jou klaar. Je kan steeds aan ons zorgpersoneel vragen of iemand van het team patiëntenbegeleiding kan langskomen. Deze ondersteunende dienstverleningen zijn gratis.