Dagopname

Voor sommige onderzoeken of behandelingen is het niet nodig dat je in het ziekenhuis blijft overnachten. In dat geval spreken we van een dagopname. Na de ingreep of het onderzoek mag je gewoon weer naar huis. 

Lees de uitgebreide informatie in onze algemene onthaalbrochure >

Het is mogelijk dat je op de geplande opnamedag niet in de mogelijkheid bent om naar het ziekenhuis te komen. Verwittig in dat geval zo snel mogelijk de opnameplanning op 03 320 50 08.

Voorbereiding

Het uur waarop je moet binnenkomen, is afhankelijk van de planning van de arts die dag. Een dag voor de opname kan je hiervoor de opnameplanning contacteren. Je wordt meestal een à twee uur voor de ingreep in het ziekenhuis verwacht. Op die manier kan jij je rustig installeren en doen wij de nodige testen, voorafgaand aan de ingreep of het onderzoek.

De arts zal op voorhand met jou bespreken of je nuchter moet zijn.

Wat neem je mee?

We raden aan om op de dag van je opname comfortabele kledij mee te nemen en eventueel ook ondergoed en toiletspullen. Afhankelijk van de ingreep of het onderzoek, zullen we je op voorhand meedelen of je nog iets anders moet meenemen. 

Daarnaast is het belangrijk dat je, zoals bij elke afspraak, je identiteitskaart meeneemt. Neem je bepaalde medicatie? Zorg dan dat je die ook bijhebt. 

TIP: Geef diefstal geen kans en laat waardevolle voorwerpen thuis. AZ Monica is niet verantwoordelijk voor verlies of diefstal.

Verblijf

De dag van je opname meld je je aan met je eID aan de inschrijvingskiosk. Daarna zal je het routenummer van je bestemming ontvangen.

Aan het onthaal worden alle patiënt-, verzekerings- en opnamegegevens geregistreerd. Je krijgt ook een opnameverklaring waarin je algemene informatie kan vinden, en een polsbandje waar al je identificatiegegevens opstaan: kijk altijd na of alle informatie correct is.

Geef aan de verpleegkundige alle medische informatie over jezelf door. Wees duidelijk en volledig. Als je nadien nog vragen hebt, mag je die steeds stellen aan de arts of de verpleegkundige.

Na de dagopname

De arts zal je laten weten wanneer je het ziekenhuis mag verlaten. Na een operatie of bepaalde onderzoeken mag je zelf niet naar huis rijden. Zorg daarom dat er steeds iemand is die jou kan komen halen. 

  • Als je een ingreep bent ondergaan, raden we aan om de eerste 24 uur niet alleen te zijn. Als je thuishulp nodig hebt, zal een medewerker van de sociale dienst je bijstaan.
  • Na een narcose of lokale verdoving is het belangrijk dat je de eerste 24 uur geen alcohol drinkt, geen machines bestuurt en niet met de auto rijdt.
  • Zijn er na je ontslag toch problemen, dan kan je terecht bij de huisarts, behandelde arts of het ziekenhuis.

Documenten

Algemene onthaalbrochure