PatiëntOpnameMeerdaagse opname

Meerdaagse opname

Bij verschillende ingrepen is het nodig dat je een of meerdere nachten in het ziekenhuis verblijft. In dat geval spreken we van een meerdaagse opname.

Lees de uitgebreide informatie in onze algemene onthaalbrochure >

Het is mogelijk dat je op de geplande opnamedag niet in de mogelijkheid bent om naar het ziekenhuis te komen. Verwittig in dat geval zo snel mogelijk de opnameplanning op 03 320 50 08.

Voorbereiding

Een dag voor de opname kan je de opnameplanning contacteren. Zij zullen je laten weten om hoe laat je in het ziekenhuis verwacht wordt. Meestal is dit een à twee uur voor de ingreep. Je krijgt ook meer info over je kamerkeuze. We doen altijd ons uiterste best om aan al je wensen tegemoet te komen. Omdat het aantal eenpersoonskamers beperkt is, kan je kamerkeuze echter niet gegarandeerd worden.

De arts zal op voorhand met jou bespreken of je nuchter moet zijn. Onderga je een operatie of behandeling onder gedeeltelijke of volledige narcose (sedatie), dan is het belangrijk dat je nuchter blijft. De arts zal dit op voorhand met jou bespreken. Je kan de richtlijnen ook nalezen in de algemene onthaalbrochure.

LET OP: De voorschriften verschillen voor volwassenen en kinderen. Zorg dus zeker dat je de juiste voorschriften naleeft en de informatie rond nuchter zijn goed leest en begrijpt.

Wat neem je mee?

Administratief

  • identiteitskaart
  • contactgegevens van de persoon die we kunnen contacteren tijdens je verblijf
  • geld of betaalkaart om het voorschot te betalen

Medisch

  • verwijsbrief van je huisarts
  • bloedgroepkaart
  • verzekeringsformulieren
  • gedetailleerde medicatielijst (naam, frequentie van toediening, dosering)

Persoonlijk

  • comfortabele kledij
  • toiletartikelen, handdoeken…
  • ontspanning: boek, laptop, tablet…

TIP: Geef diefstal geen kans en laat waardevolle voorwerpen thuis. AZ Monica is niet verantwoordelijk voor verlies of diefstal.

Verblijf

Aanmelden

De dag van je opname meld je je aan met je eID aan de inschrijvingskiosk. Daarna zal je het routenummer van je bestemming ontvangen.

Aan het onthaal worden alle patiënt-, verzekerings- en opnamegegevens geregistreerd. Je krijgt ook een opnameverklaring waarin je algemene informatie kan vinden. Daarin bevestig je ook je kamerkeuze.
Je krijgt een polsbandje waar al je identificatiegegevens opstaan: kijk eerst zeker na of alle informatie correct is. Dat bandje moet je tijdens heel je verblijf aanhouden. Als het bandje verwijderd moest worden voor een onderzoek, vraag je meteen een nieuw exemplaar.

Als je nog vragen hebt, kan je deze altijd stellen aan onze artsen of verpleegkundigen.

Voorzieningen

Er zijn verschillende voorzieningen patiënten die in het ziekenhuis verblijven. Meer informatie vind je in de algemene onthaalbrochure onderaan deze pagina, of bij Patiënt > Voorzieningen.

Bezoek

Wanneer je meerdere dagen in het ziekenhuis verblijft, krijg je waarschijnlijk graag bezoek. Meer info over de bezoekregeling kan je terugvinden op de pagina Bezoeker >

Na de opname

De arts zal je laten weten wanneer je het ziekenhuis mag verlaten. Daarna heb je voldoende tijd om de nodige voorbereidingen te treffen. Je krijgt van de arts ook een ontslagbrief mee en andere informatie die je nodig hebt rond verzorging, medicatie en eventueel een volgende afspraak.

Voordat je het ziekenhuis verlaat, moet je je afmelden aan de infobalie van de afdeling waar je verbleef. Daar wordt het juiste ontslagmoment geregistreerd.

Zijn er na je ontslag toch problemen, dan kan je terecht bij je huisarts, behandeld arts of het ziekenhuis.

Documenten

Algemene onthaalbrochure