Epidurale verdoving

Epidurale verdoving is een anesthesietechniek waarbij een er een dun buisje in de lage rug wordt geplaatst om lokale verdoving of andere pijnstilling toe te dienen. Dit gebeurt vlakbij de zenuwen die pijnsensaties doorsturen, waardoor zowel oppervlakkige pijn gestild kan worden, of het onderste deel van het lichaam tijdelijk volledig verdoofd kan worden. 

Werkwijze

Wanneer de prik wordt toegediend, zal je rechtop moeten zitten op de kant van het bed met gekromde rug en je benen laten afhangen. Je huid wordt eerst lokaal verdoofd. Daarna zal de anesthesist een plastieken buisje tussen twee ruggenwervels plaatsen, waarlangs een mengsel van lokaal verdovingsmiddel en pijnstilling wordt toegediend. Het plaatsen van een epidurale is vrijwel pijnloos en duurt ongeveer tien minuten.

Risico’s

Het kan zijn dat je benen zwaar aanvoelen na een ruggenprik, maar dit is volledig normaal. Ook een gedaalde bloeddruk kan makkelijk verholpen worden. Ernstigere complicaties komen heel zelden voor.

Mensen met stollingsproblemen, neurologische zenuwafwijkingen of patiënten die vroeger een rugoperatie ondergingen, komen niet in aanmerking voor een epidurale.

Tijdens de bevalling

Bevallen is een natuurlijk proces dat vaak gepaard gaat met veel pijn. Ademhalingsoefeningen en relaxatietechnieken kunnen helpen om de pijn draaglijker te maken, maar soms is medische hulp noodzakelijk om de pijn te stillen. Epidurale pijnverdoving is daarbij de beste methode. De anesthesist kan de verdoving toedienen op elk moment van de arbeidsfase van je bevalling.