Procedurele sedatie

Als je gesedeerd wordt, zal je bewustzijn verlaagd worden zodat je je slaperig en comfortabel voelt. Dat kan licht, matig of diep zijn. Sedatie en pijnstilling vinden plaats bij uiteenlopende ingrepen. Je krijgt de sedativa en/of pijnstillende medicijnen toegediend via een infuus voor de ingreep, het onderzoek of de behandeling. Tijdens de ingreep word je goed in de gaten gehouden. Indien nodig worden de medicijnen aangepast. Na de ingreep zal je naar de uitslaapkamer gebracht worden, waar je wordt verzorgd en gecontroleerd tot je weer bij bewustzijn bent.

Het voordeel van procedurele sedatie is dat je je comfortabeler voelt en minder last hebt van de ingreep, zodat alles ook vlotter kan verlopen. Je natuurlijke reflexen, zoals ademen en slikken, blijven intact.

Bij gezonde mensen is sedatie veilig. Wel kan het zijn dat je je licht misselijk voelt of dat je bloeddruk daalt. Dit is gemakkelijk te verhelpen en leidt zelden tot problemen. Zorg er wel voor dat je arts (of de medewerker die verantwoordelijk is voor de sedatie) alle nodige informatie heeft over je conditie.

Voor de verdoving

Laat de arts zeker weten als je last hebt van infecties of allergieën.

Het is belangrijk dat de arts de natuurlijke kleur van je gelaat en lippen kan zien tijdens de ingreep. Verwijder daarom zeker vooraf alle make-up.

Laat een vals gebit, contactlenzen, hoorapparaat, haarspelden of andere waardevolle voorwerpen thuis of op de kamer achter.

Na de verdoving

Na de verdoving is het sterk afgeraden om met de auto of fiets te rijden of machines te bedienen.

Je kan er best voor zorgen dat er iemand is die je naar huis kan begeleiden. De eerste 24 uur is het aangewezen dat je niet alleen bent en je iemand hebt die je kan controleren.