Spinale verdoving

Spinale verdoving (rachi) is een anesthesietechniek waarbij de anesthesist na lokale verdoving van de huid een dunne naald inbrengt tot bij het ruggenmergvocht. Daar zal een verdovingsproduct worden ingespoten dat het onderste deel van het lichaam tijdelijk volledig verdoofd en verlamt.

Werkwijze

Zoals bij een epidurale verdoving, moet je voor een spinale verdoving rechtop zitten op de kant van het bed met gekromde rug en moet je je benen laten afhangen. Je huid wordt eerst lokaal verdoofd. Daarna zal de anesthesist een naaldje tussen de wervels tot in de spinale ruimte brengen. Daarin wordt dan een kleine hoeveelheid verdovend product gespoten. De naald wordt meteen weer verwijderd.

Het plaatsen duurt ongeveer vijf minuten en de pijnstilling begint na ongeveer tien minuten. Je benen, zitvlak en voeten zullen warm worden en gaan tintelen. Daarna verdwijnt het gevoel. De verdoving werkt ongeveer twee tot zes uur. Nadien kan het zijn dat je gevoel niet overal gelijktijdig terugkomt, maar dat is volledig normaal. Blijf zeker in bed tot de verdoving volledig is uitgewerkt.

Mensen met stollingsproblemen, neurologische zenuwafwijkingen of patiënten die vroeger een rugoperatie ondergingen, komen niet in aanmerking voor spinale verdoving.