Nierstenen

Nierstenen ontstaan door de vorming van kristallen in de urine en bestaan uit mineralen (calcium, urinezuur) en afvalstoffen. Kleine steentjes kan gewoon uitplassen. Nierstenen kunnen echter ook klachten veroorzaken als ze blijven steken en daardoor de urineafvoer belemmeren. Klachten van nierstenen kunnen mild zijn maar ook leiden tot heftige pijnaanvallen, de zogenaamde koliekaanvallen, waarbij er sprake is van hevige pijn in de nierstreek en waarbij iemand moeilijk stil kan blijven liggen (bewegingsdrang). Ook misselijkheid en zelfs braakneigingen en bloedplassen kunnen voorkomen.

Voorkomen

Ongeveer 1 op de 10 mensen krijgt een niersteen. Bij mannen komen ze drie maal zo vaak voor in vergelijking met vrouwen. De kans op nierstenen neemt toe bij afwijkingen aan de urinewegen, als er urineweginfecties zijn, op basis van erfelijke aanleg, bij overmatige productie van bijschildklierhormoon door de bijschildklieren, bij darmziekten zoals de ziekte van Crohn en bij gebruik van sommige geneesmiddelen. Als je al eens nierstenen hebt gehad, is de kans ook groter dat je ze opnieuw zal krijgen.

Klachten

Als de stenen de normale urinestroom door de urineleider blokkeren, dan ervaar je hierdoor ernstige pijn, wat ook wel een nierkoliek wordt genoemd. Dit is een scherpe pijn in de lenden en aan de zijkant van je lichaam, van de ribben tot de heup. Bij mannen kan de pijn uitstralen naar de teelbal.

Een nierkoliek wordt veroorzaakt door een plotselinge stijging van de druk in de urinewegen en de urineleiderwand. De pijn komt in golven en neemt niet af als je van houding verandert. Het wordt beschreven als een van de pijnlijkste ervaringen, vergelijkbaar met de pijn bij een bevalling.

Andere klachten die bij een nierkoliek kunnen optreden zijn: misselijkheid, braken, bloed in de urine (de urine lijkt roze van kleur), pijnlijke urinelozing, koorts.

In geval van een nierkoliek is het op dat ogenblik aan te raden de vochtinname te beperken. Een pijnstiller kan worden genomen. Als de pijnklachten aanhouden, kan je je best aanbieden op de dienst spoedgevallen, waar de artsen aan de hand van radiografische opname de aanwezigheid van een steen kunnen vaststellen.

Mogelijke behandelingen

Afhankelijk van waar de steen zich bevindt en de grootte en de ernst van de obstructie, kan dan een behandeling worden gekozen. Mogelijkheden hiervoor zijn:

  • afwachten tot spontane evacuatie
  • ureteroscopische behandeling
  • niersteenverbrijzeling

Hieronder vind je enkele brochures met meer informatie over de behandelingen voor nierstenen.

Documenten

Folder niersteenkliniek
Folder niersteenverbrijzeling
Folder ureterorenoscopie