Nazorg

Psychosociale zorg

De borstkliniek hecht niet alleen belang aan de medische behandeling van borstkanker. Naast de medische zorg is er ook psychosociale begeleiding voor elke patiënt.

Daarom kan de patiënt en zijn/haar familie voor, tijdens en na de behandeling door een psycholoog begeleid worden. Een borstkankerdiagnose kan immers heel wat bezorgdheden, angsten en onzekerheden meebrengen. De psycholoog komt daarom standaard langs tijdens de ziekhuisopname. Daarnaast kan je op elk moment een gesprek met de psycholoog aanvragen.

Indien nodig kan je als patiënt beroep doen op de sociale dienst. De sociaal assistent kan de patiënt helpen met:

  • Praktische vragen over transport van en naar het ziekenhuis.
  • De organisatie van thuiszorg: een thuisverpleegkundige, maaltijden, huishoudhulp, kinesitherapeut.
  • Vragen rond administratieve formaliteiten, financiële problemen en de aanvraag voor revalidatie.

Je krijgt tijdens de behandeling de mogelijkheid om in contact te komen met lotgenoten via NABORAM vzw. NABORAM staat voor ‘NAzorg bij BORstsparende ingreep of AMputatie’. Het team bestaat uit een aantal vrijwilligers maar ook ex-borstkankerpatiënten die andere lotgenoten willen helpen met hun strijd en verwerking van borstkanker.

Oncorevalidatie: Fit@move

Na het afronden van de langdurige en ingrijpende behandeling voelen veel patiënten zich mentaal en fysiek uitgeput. Vroeger werd vaak aan (ex-)kankerpatiënten aangeraden om te rusten. Ondertussen is het geweten dat (ex-)kankerpatiënten vooral door te bewegen opnieuw een evenwicht kunnen vinden. Om patiënten hierin te ondersteunen, biedt AZ Monica een aangepast revalidatieprogramma aan onder de naam Fit@move.

Zowel patiënten die de behandeling hebben afgerond, als patiënten die nog in behandeling zijn kunnen deelnemen aan dit programma. Een doorverwijzing van je arts is noodzakelijk. Dit programma kan je gedurende drie maanden volgen, maar ook langer.

Medische opvolging

Nadat de actieve behandeling is afgerond, wordt aangeraden om je te laten opvolgen door je behandelend arts. Tijdens de eerste twee jaar wordt aangeraden om driemaandelijks te komen, daarna om het half jaar. Vanaf vijf jaar wordt een jaarlijkse consultatie geadviseerd.

Jaarlijks wordt er een mammografie/echografie uitgevoerd. Bij patiënten jonger dan jaar wordt jaarlijks een NMR/echografie gedaan. Ook wordt jaarlijks een bloedonderzoek uitgevoerd.

De controles zijn bedoeld om:

  • eventuele bijwerkingen van de behandeling vast te stellen en aan te pakken indien mogelijk
  • in een vroeg stadium een eventuele terugkeer van de ziekte op te sporen
  • bij patiënten met uitzaaiingen op te volgen hoe de ziekte zich ontwikkelt en welke klachten er zijn

De controles bestaan onder andere uit volgende onderdelen:

  • een gesprek over hoe het met je gaat, of je last hebt van bijwerkingen of late gevolgen, psychische klachten…
  • een lichamelijk onderzoek van de borsten
  • bespreking van de resultaten van de mammografie, echografie, NMR, bloedonderzoek…
  • plannen verdere opvolging

Documenten

Fit@move