Vaginale bevalling

Wanneer je spontaan in arbeid gaat, laten we de bevalling graag verlopen op het tempo van jouw lichaam. Tijdens de arbeid word je begeleid door de afdelingsvroedvrouw of door je eigen zelfstandige vroedvrouw (als die een samenwerkingsovereenkomst heeft met onze materniteit).

Controle aan de monitor

Bij de start van de arbeid worden jij en je baby gecontroleerd met een monitor. Je wordt hierbij gedurende 30 tot 45 minuten aan een monitor verbonden. Hiermee kunnen we nagaan hoe je baby reageert op de weeën.

De monitor bestaat uit twee kleine schijven die met een elastiek aan je buik bevestigd worden. Ondertussen kan jij nog steeds rondlopen of de houding aannemen die voor jou het meest comfortabel is.

Bevallen

We controleren ook hoeveel ontsluiting je hebt. Vanaf tien centimeter en wanneer het hoofdje voldoende is ingedaald, zal je voelen dat je kan persen. Ook hier is het belangrijk om aan te geven welke houding het meest comfortabel is voor jou. Bevallen kan in bed, in bad, op de ‘baarkruk’, in zijlig, ruglig, op handen en knieën … kortom: in de houding die jij verkiest.

Ken jij onze 'living' al?

De living is een alternatieve verloskamer waar moeders op een natuurlijke manier en in een huiselijke sfeer kunnen bevallen. De vroedvrouw en eventueel gynaecoloog zijn aanwezig, maar het is ook mogelijk je te laten begeleiden door je eigen zelfstandige vroedvrouw.

Lees meer

Documenten

Wegwijs doorheen de zwangerschap, geboorte en kraamtijd