Psoriasis artritis

Psoriasis artritis is een vorm van ontstekingsreuma waarbij de gewrichten van psoriasispatiënten ontsteken. Deze ziekte komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. De symptomen kunnen op elke leeftijd optreden, maar verschijnen meestal tussen 30 en 40 jaar.

Symptomen van psoriasis artritis

Psoriasisreuma is een vorm van ontstekingsreuma die gekenmerkt wordt door gewrichtsontsteking: een of meer grote gewrichten, of meerdere kleine gewrichten zijn aangetast. De gewrichtsaantasting is vaak asymmetrisch. Daarnaast hebben deze patiënten ook nog last van de specifieke psoriasishuidletsels (rode vlekken met huidafschilfering, nagelaantasting).

Onderzoeken van psoriasis artritis

De reumatoloog luistert in de eerste plaats naar je verhaal en onderzoekt de gewrichten. Daarnaast wordt er een bloedonderzoek gedaan en kunnen er röntgenfoto’s of andere beelden gemaakt worden om tot een juiste diagnose te komen.

Behandeling van psoriasis artritis

De behandeling bestaat uit een combinatie van medicatie, beweging en het leren omgaan met de aandoening zodat er op langere termijn zo weinig mogelijk functionele beperkingen optreden.