Spondylartropathie (SPA)

Spondylitis ankylosans, spondylartropathie of de ziekte van Bechterew is een ontstekingsziekte waarbij het bekken, de ruggenwervels en ook andere gewrichten ontsteken. Gaandeweg verstijft hierdoor de wervelzuil. Deze ziekte komt drie keer vaker bij mannen voor dan bij vrouwen. De symptomen beginnen meestal tussen 16 en 40 jaar.

Symptomen van spondylartropathie

De ziekte van Bechterew begint gewoonlijk met chronische lagerugpijn die verbetert met beweging en verslechtert met rust. Ontstekingsremmers helpen goed tegen de pijn. De wervelkolom is een aaneenschakeling van ruggenwervels waar zich aan boven- en onderkant gewrichten bevinden. De ontsteking van deze gewrichten begint aan de randen en veroorzaakt vervolgens littekenweefsel in de ruimte tussen twee ruggenwervels. Na verloop van tijd breidt dit littekenweefsel uit tot een verbeende overbrugging tussen de wervels. Op dit moment kan het gewricht niet meer bewegen en treedt er dus verstijving op.

Onderzoeken van spondylartropathie

De reumatoloog luistert in de eerste plaats naar je verhaal en onderzoekt de gewrichten. Daarnaast wordt er een bloedonderzoek gedaan. Er kunnen ook röntgenfoto’s of andere beelden gemaakt worden om tot een juiste diagnose te komen.

Behandeling van spondylartropathie

De behandeling bestaat uit een combinatie van medicatie, beweging en het leren omgaan met de aandoening zodat er op langere termijn zo weinig mogelijk functionele beperkingen optreden.