Reumatoïde artritis (RA)

Reumatoïde artritis of RA is een chronische ontstekingsziekte waarbij er in meerdere (vooral kleine) gewrichten een ontsteking optreedt. De ziekte komt twee tot drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De symptomen beginnen meestal tussen 30 en 50 jaar.

Symptomen van reumatoïde artritis

Mensen met reumatoïde artritis hebben last van gewrichten die gezwollen, pijnlijk en stijf aanvoelen waardoor de gewrichten minder goed bewegen. Het begint meestal in polsen, handen en voeten en kan zich verder uitbreiden naar andere gewrichten. Reumatoïde artritis kan ook leiden tot gewrichtsmisvormingen en functieverlies. De gewrichten worden meestal symmetrisch aangetast.

Onderzoeken van reumatoïde artritis

De reumatoloog luistert in de eerste plaats naar je verhaal en onderzoekt de gewrichten. Daarnaast wordt er een bloedonderzoek gedaan en kunnen er röntgenfoto’s of andere beelden gemaakt worden om tot een juiste diagnose te komen.

Behandeling van reumatoïde artritis

De behandeling bestaat uit een combinatie van medicatie, beweging en het leren omgaan met de aandoening zodat er op langere termijn zo weinig mogelijk functionele beperkingen optreden.