Dubbel zien

Meer informatie over deze aandoening is terug te vinden op oogkliniek.be

Dubbelzicht of diplopie is het zien van dubbele beelden bij het samenkijken met beide ogen. De beelden kunnen naast elkaar staan, schuin of boven elkaar. De dubbele beelden verdwijnen meestal wanneer er een oog wordt afgedekt. Zowel bij kinderen als volwassenen kan diplopie ontstaan in het kader van scheelzien. Mogelijke oorzaken van uitval zijn aangeboren, auto-immune aandoening, ruimte-innemend proces, (virale) infectie, microvasculaire aantasting (bijvoorbeeld bij diabetes), trauma etc.

Onderzoek

Naast een algemeen klinisch oogheelkundig onderzoek wordt ook een orthoptisch onderzoek gepland. Een Hess-onderzoek zal ook de oogbewegingen in verschillende richtingen vastleggen.

Behandeling

Eerst wordt aangeraden om een oog zes weken lang af te dekken. In sommige gevallen is er meer correctie nodig door beeldvorming, bloedname en eventueel multidisciplinair overleg. Soms is er een aanpak nodig van een onderliggend probleem.

Wanneer het dubbel zien blijvend is, kan dit voor sommige mensen verholpen worden met een prismabril, maar soms is een strabismeoperatie of scheelziensoperatie nodig.