Refractie-afwijkingen

Meer informatie over deze aandoening is terug te vinden op oogkliniek.be

Er bestaan vier grote groepen van refractie-afwijkingen:

  1. bijziendheid of myopie: correctie nodig om in de verte te zien
  2. verziendheid of hypermetropie: correctie nodig om dichtbij te zien
  3. astigmatisme: lichtstralen die het oog binnenkomen focussen niet recht op het netvlies
  4. presbyopie: onvermogen om eigen lens te scherp dichtbij te laten kijken

Brilvervangende heelkunde doelt erop om het oog aan te passen zodat er geen bril meer nodig is om scherp te kunnen zien.

Behandelingen

Femto Lasik

Femto Lasik is een laserbehandeling van de ogen. De brekingssterkte van het hoornvlies wordt veranderd door het hoornvlies vlakker (voor bijziendheid) of krommer (voor verziendheid) te slijpen. Zo kan er een scherp beeld op het hoornvlies gevormd worden.

Bij Femto Lasik wordt er eerst een hoornvliesflapje gemaakt. Daarna wordt het hoornvlies bijgeslepen met een tweede laser.

Meestal kan Lasik myopie behandelen tot ongeveer -7.00 dioptrie, hypermetropie tot +3.00 dioptrie en astigmatisme tot 4.00 dioptrie. Dat is afhankeijk van de dikte van het hoornvlies en de grootte van de pupil.

Femto Lasik wordt niet vergoed door de mutualiteiten.

Epilasik & PRK

Bij deze behandeling wordt een oppervlakkig laagje (epitheel) van het hoornvlies losgemaakt en opengeklapt. Daarna wordt de laserbehandeling uitgevoerd zoals bij Lasik. De resultaten zijn goed, maar de genezingstijd is langer.

Bij PRK (Photo Therapeutische Keratectomie) wordt het epitheel laagje weggenomen, dat na een vijftal dagen terug aangroeit.

Smile

Bij Small Incision Lenticule Extraction of RELEX Smile wordt enkel een Femto Laser gebruikt. Er is geen hoornvliesflapje nodig.

ICL (implanteerbare collameerlens)

De ICL is een implanteerbare contactlens die in het oog wordt geplaatst om de afwijking te corrigeren. De lens wordt achter de iris en voor de eigen lens geplaatst. Het voordeel van deze lens is dat het omkeerbaar kan zijn en ook grote afwijkingen kan corrigeren.

ICL wordt niet vergoed door de mutualiteiten.

Lensvervanging (Femto Laser)

Als je last hebt van onscherp zicht in de verte zowel als dichtbij, dan kan je een lensvervanging overwegen. De natuurlijke lens wordt verwijderd en er wordt een multifocale kunstlens geïmplanteerd. Zo kan je na de ingreep brilonafhankelijk zijn. De kunstlens wordt gemaakt met een Femto Laser.

Soorten lensimplantaten:

Met een unifocale lens zal enkel het verzicht verscherpen. Premium lensimplantaten hebben optische eigenschappen die voor betere scherpte en meerdere focuspunten zorgen. Afhankelijk van je visuele behoeften zijn er verschillende mogelijkheden kan je ook nog kiezen tussen een trifocale lens of een isofocale lens.