Hoornvlies

Meer informatie over deze aandoening is terug te vinden op oogkliniek.be

Het hoornvlies of de cornea is het doorzichtige, heldere voorste deel van het oog waardoor licht het oog binnenkomt.

Hoornvliesontsteking

Een hoornvliesontsteking kan veroorzaakt worden door verschillende zaken: een bacterie, een virus, een schimmel, een parasiet, maar ook bijtende stoffen, UV-straling of een stukje tak in het oog. Typisch krijg je dan last van een pijnlijk, tranend, rood oog.

Fuchs Endotheel Dystrophie

Fuchs endotheel dystrophie is een hoornvliesaandoening en ziekte. De aandoening is erfelijk, maar zorgt vaak op latere leeftijd pas voor klachten. Bij Fuchs endotheel is de achterkant van het hoornvlies aangetast waardoor het water niet (genoeg) uit het hoornvlies wordt weggepompt. Daardoor wordt je zicht wazig, en kan je fel licht minder goed verdragen.

Onderzoek

De oogarts zal je zicht opmeten en eventuele afwijkingen afmeten aan de spleetlamp of microscoop. Het kan ook zijn dat de oogarts de dikte van het hoornvlies zal meten met een bijkomend onderzoek.

Behandeling

Als de aandoening nog niet heel uitgesproken is, kan de oogarts oogdruppels of oogzalf voorschrijven die het vocht uit het hoornvlies onttrekken. Wanneer een lokale behandeling niet voldoet, kan een hoornvliestransplantatie het gezichtsvermogen meestal weer herstellen.

Keratoconus

Keratoconus is een afwijking van het hoornvlies waarbij het hoornvlies verandert van een bolle vorm in een spitse of of kegelvorm (conus). Het hoornvlies kan daarbij gaan uitpuilen.

Onderzoek

Na het onderzoeken van de spleetlamp of microscoop, wordt er bijkomend een scan gemaakt van het hoornvlies. Daarmee kan de oogarts zien of er veranderingen in het oogoppervlak zijn ontstaan.

Behandeling

De behandeling van keratoconus is erop gericht het gezichtsvermogen te optimaliseren en, indien mogelijk, de progressie van de keratoconus te verminderen. Bij milde gevallen kan een bril of zachte contactlenzen het zicht verbeteren. In een verdergevordeld stadium kan een crosslinkingbehandeling verdere progressie tegengaan. Daarbij wordt het hoornvlies gedruppeld en nadien nabestraald.

Als de bovengenoemde behandelingen niet meer mogelijk zijn, kan een hoornvliestransplantatie overwogen worden.