Astigmatisme

Meer informatie over deze aandoening is terug te vinden op oogkliniek.be

Astigmatisme is een veelvoorkomende oogaandoening waarbij het hoornvlies niet mooi bolvormig is. Normaal is het hoornvlies zo goed als rond met overal dezelfde maat van kromming. Als de bolling van het hoornvlies niet overal egaal is, komen de lichtstralen op het oog niet mooi in focus op het netvlies.

Onderzoek

Astigmatisme wordt onderzocht door een zichtmeting, onderzoek aan de spleetlamp of microscoop, en eventueel een topografie van het hoornvlies. De topografie is eigenlijk een landkaart  of scan van het hoornvlies waarop de oogarts kan zien of er veranderingen in het oppervlak zijn en hoe uitgebreid de graad van astigmatisme is.

Behandeling

Een astigmatische afwijking kan meestal gecorrigeerd worden in een brilglas aan de hand van een cylinder. Hier bestaan ook lenzen voor. Bij kinderen is het noodzakelijk om de afwijking volledig te corrigeren om een lui oog (amblyopie) te vermijden.

Astigmatisme kan behandeld worden door een femto laserbehandeling met infraroodenergie, waarbij er insnedes in het hoornvlies gemaakt worden. Een andere optie is de torische lensimplant, die een speciale kromming heeft om het astigmatisme te corrigeren.