Maculadegeneratie

Meer informatie over deze aandoening is terug te vinden op oogkliniek.be

Ouderdomsmacula tast de gele vlek ter hoogte van het netvlies aan waardoor het centrale zicht en de leesfunctie is verstoord. Er zijn twee varianten van de maculadegeneratie: droge en natte (exsudatieve). Van maculadegeneratie word je niet volledig blind, enkel het centrale zich is aangetast.

Onderzoek

Naast een algemeen oogheelkundig onderzoek met oogfundusonderzoek zal een OCT-scan, fluo-angiografie en eventueel ICG-angiografie gebeuren om de diagnose te stellen en een behandelingsplan op te maken. 

Behandeling

Voor droge LMD bestaat voorlopig geen behandeling. Het wordt aangeraden vitaminesupplementen te nemen, veelzijdig te eten en een zonnebril te dragen. Roken wordt ten zeerste afgeraden.

Natte LMD wordt meestal eerst behandeld met injecties rechtstreeks in het vitreum (substantie tussen de lens en het netvlies) anti-VEGF. De behandeling is in de meeste gevallen levenslang.

In het geval van een uitgebreide bloeding kan de oogarts een injectie voorstellen met TPA (Tissue Plasminogen Activator) zodat de bloeding verplaatst. Tijdens deze injectie wordt ook een gasbel ingespoten om mechanische druk uit te oefenen op de centrale bloeding in het netvlies en om migratie te bevorderen.

In sommige gevallen is er een fotodynamische laserbehandeling of netvliesheelkunde nodig.