Oogleden

Meer informatie over deze aandoening is terug te vinden op oogkliniek.be

Ectropion / Entropion

Bij ectropion is de ooglidrand naar buiten gedraaid en is het oog meestal geïrriteerd en rood omdat het minder goed sluit. Het oog kan dan gaan tranen. Ectropion kan optreden door verslapping van de weefsels van het ooglid, of bij een tekort aan huid.

Bij entropion is de ooglidrand naar binnen gedraaid en is het oog geïrriteerd en pijnlijk door een zanderig gevoel. Dit gebeurt omdat de wimpers dan tegen de oogbol schuren. Entropion wordt meestal veroorzaakt door veroudering van de weefsels van het ooglid, of door het ontstaan van littekenweefsel.

Onderzoek

Door een klinisch onderzoek kan worden uitgezocht waarom het ooglid slecht gepositioneerd is.

Behandeling

Om de aandoening te behandelen is er een operatie onder lokale verdoving nodig. De verslapping van de weefsels wordt aangepakt en de betrokken spieren, pezen en ligamenten worden aangesproken.
Soms is het ook mogelijk entropion op te lossen met botulinetoxine in het onderooglid.

Ptosis

Ptosis is een hangend ooglid. Als de aanhechting van de spier in het ooglid losraakt of het pezige deel van de spier wordt uitgerokken kan ptosis optreden. Het kan ook veroorzaakt worden door het langdurig dragen van harde contactlenzen, eerdere oogoperaties, oogontstekingen of een trauma.

Onderzoek

Door een klinisch onderzoek kan worden uitgezocht waarom het ooglid slecht gepositioneerd is. Er worden foto’s gemaakt van het aangezicht.

Behandeling

Er zijn verschillende operatietechnieken. De ingreep gebeurt meestal onder lokale verdoving.

Chalazion

Chalazion of ‘weeroog’ is een ontsteking ter hoogte van een traankliertje in het ooglid. Daardoor ontstaat een afgelijnde rode zwelling die rood en pijnlijk is. In de acute fase heet zo’n abces ook wel een hordoleum. De zwelling kan zich voordoen op zowel het boven- als onderooglid.

Onderzoek

Door een klinisch onderzoek aan de spleetlamp kan de oogarts snel een diagnose stellen van een chalazion.

Behandeling

Een lokaal antibioticumpreparaat wordt gestart in de vorm van oogdruppels en/of zalf, soms in combinatie met corticosteroïden. Een massage met warme compressen wordt ook meestal voorgeschreven. De behandeling duurt een drietal weken en is bedoeld om het ontstekingsproces te doen afkoelen.

Als het abces niet is afgenomen na de behandeling, kan het worden weggesneden onder lokale verdoving.

Als de ontsteking zich verder uitbreidt, wordt soms een systemische antibioticatherapie opgestart.