Suikerziekte

Meer informatie over deze aandoening is terug te vinden op oogkliniek.be

Suikerziekte kan afwijkingen ontstaan ter hoogte van het netvlies veroorzaken: dit wordt diabetische retinopathie genoemd.

De kleine bloedvaten in ons oog zorgen ervoor dat het oog voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgt. Door diabetes ontstaat er schade aan die kleine bloedvaten in het netvlies waardoor ze beginnen lekken of vernauwen. Er zijn twee soorten van diabetische retinopathie (DRP).

Niet-proliferatieve diabetische retinopathie

Deze vorm geeft in het begin weinig of geen symptomen bij de patiënt. Meestal moet dit niet behandeld worden en zal de oogarts aanraden om jaarlijks op controle te komen voor controle van het zicht en oogfundusonderzoek.

Proliferatieve diabetische retinopathie

Door een slechte of moeizame suikerregeling of na langdurige suikerziekte kunnen bloedvaatjes afsterven waardoor het oog te weinig zuurstof krijgt. De zones die afsterven noemen we ischemische zones. Als reactie daarop maakt het oog nieuwe bloedvaatjes, die we neovascularisaties noemen. Deze bloedvaatjes zijn van slechte kwaliteit en kunnen makkelijk scheuren, en ook leiden tot grotere bloedingen in het netvlies. In ernstige gevallen kan dit leiden tot netvliesloslating, glaucoom, of zelfs blindheid.

Bij beide vormen kan er een vochtophoping ontstaan ter hoogte van het centrale deel van het netvlies (de gele vlek).

Vaakvoorkomende klachten zijn minder scherp zien en diffuus wazig zicht. Ook klagen patiënten vaak van zwarte vlekken in het gezichtsveld.

Je hebt meer kans op het ontwikkelen van diabetische retinopathie als je last hebt van schommelingen van de bloeddrukspiegel, hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte, of als je rookt.

Onderzoek

Aan de hand van een oogfundusonderzoek kunnen afwijkingen worden opgespoord. Aan de spleetlamp wordt met behulp van een speciale lens binnenin het oog naar het netvlies gekeken.

Om maculair oedeem of vocht op te zoeken wordt er een OCT-onderzoek uitgevoerd waarbij scans worden genomen doorheen het netvlies om het vocht in beeld te brengen en om te controleren of er respons is op de behandeling.

Soms gebeurt er een fluo-angiografisch onderzoek van het netvlies. Hierbij wordt eerst een kleurstof (fluoresceïne) ingespoten in een ader en nadien worden er foto’s gemaakt van het netvlies. Door de fluoresceïne lichten de bloedvaten in het oog op en kunnen we afwijkingen ter hoogte van de bloedvaten, eventueel zuurstoftekort (retinale ischemie) en maculair oedeem opsporen en onderzoeken.

Om zowel een oogfundusonderzoek, een OCT-scan of fluo-angiografisch onderzoek optimaal te kunnen uitvoeren, moet de patiënt voorafgaand pupilverwijdende oogdruppels krijgen. Hierdoor kan er enkele uren een verminderd zicht en hogere gevoeligheid voor licht zijn. Daarom is het aangeraden om niet met de wagen te rijden en eventueel een zonnebril mee te brengen.

Behandeling

De eerste belangrijke preventieve behandeling blijft een goede stabiele controle van je suikerspiegel (glycemie), bloeddruk en cholesterol.

Je behandelende oogarts bespreekt met jou welke behandelopties nodig en/of mogelijk zijn.

In geval van diabetisch maculair oedeem is de behandeling erop gericht het vocht zo veel mogelijk te verwijderen aan de macula om het zicht te verbeteren en ervoor te zorgen dat het zicht niet verder achteruit gaat. Dit kan aan de hand van intravitreale injecties in de gel van het oog met een anti-VEGF (vasculaire endotheliale groeifactor) of met corticosteroïden. Hierdoor wordt het maken van nieuwe fragiele bloedvaten ter hoogte van het netvlies (retina) onderdrukt en herstellen beschadigde bloedvaten zich.

Als er grote zones van zuurstoftekort ter hoogte van het netvlies (retinale ischemie) zijn, wordt een lasertherapie uitgevoerd. Het doel van de laserbehandeling is preventie en herstel van slechte nieuwvaatvorming of neovascularisaties.

In het geval dat de proliferatieve diabetische retinopathie te vergevorderd is of wanneer een uitgebreide bloeding ontstaat in de gel van het oog die niet spontaan opklaart, zal er een operatieve ingreep of vitrectomie worden uitgevoerd.

Mensen met suikerziekte kunnen ook vroegtijdig cataract ontwikkelen. Hiervoor kan een cataractingreep worden uitgevoerd.