Glaucoom

Meer informatie over deze aandoening is terug te vinden op oogkliniek.be

Glaucoom (of groene staar) is een aandoening waarbij de oogzenuw beschadigd wordt en het gezichtsveld voor een stuk wegvalt. Dit is vaak het gevolg van een verhoogde oogdruk van het gezichtsveld.

De meeste patiënten hebben in het begin geen klachten of symptomen. Naarmate de ziekte vordert, kan de gezichtsscherpte verminderen en tunnelzicht of zelfs blindheid tot gevolg hebben. Acuut glaucoom verloopt anders en zorgt voor een rood pijnlijk oog, verminderd zicht, hoofdpijn, misselijkheid en braken.

Onderzoek

De oogdruk wordt gemeten door een luchtpuf of een manuele oogdrukmeting. De oogarts onderzoekt ook de uitholling van de oogzenuw. Door een gezichtsveldonderzoek met de perimeter kan de oogarts vroegtijdig blinde zones in het gezichtsveld detecteren.

Behandeling

Gezichtsverlies door glaucoom is definitief en kan niet meer hersteld worden. Het doel van de behandeling is niet om het zicht te verbeteren, maar om verder verlies van zicht te vermijden. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

  • oogdruppels: oogdruk verlagen
  • laser trabeculoplastie: laserbehandeling die ervoor zorgt dat het oogvocht terug beter wordt afgevoerd en de oogdruk daalt
  • YAG laser iridotomie: laserbehandeling voor acuut glaucoom waarbij een klein gaatje in de iris wordt gemaakt zodat het oogvocht kan afvloeien

Als de bovenstaande opties niet helpen, kan je overwegen om een operatie te ondergaan om de afvloei van het oogvocht te verbeteren. Er bestaan verschillende ingrepen om de oogdruk te verlagen.