Ooglidcorrectie

Meer informatie over deze aandoening is terug te vinden op oogkliniek.be

Dermatochalasis (hangend ooglid) is een ontsierde huidplooi en zwellen van boven- en/of onderooglid door verslapping en verdunning van de huid en de bezen in het aangezicht. De bovenste oogleden kunnen in de loop der jaren gaan hangen en klachten veroorzaken. Deze aandoening kan ook het gevolg zijn van erfelijkheid, medicatie of ziekte. Het hangen van de onderste oogleden wordt meestal veroorzaakt door veroudering van de huid, maar kan ook het gevolg zijn van erfelijkheid, medicate of ziekte.

Onderzoek

Het vooronderzoek bestaat uit een nauwkeurige analyse van het aangezicht. Er worden foto’s gemaakt en eventueel wordt er een gezichtsveldonderzoek uitgevoerd.

Behandeling

Om dermatochalasis tegen te gaan, is er een ooglidcorrectie (blefaroplastie) nodig.

In het bovenooglid wordt de overtollige huid weggenomen en eventueel ook de spier en het vetweefsel. De ingreep gebeurt bijna altijd onder plaatselijke verdoving.

Het onderooglid wordt ingesneden in de huid onder de wimpers of langs de binnenkant van het oog. Van daaruit worden de overtollige vetloges verwijderd of het vet wordt verplaatst. Deze ingreep gebeurt meestal onder algemene verdoving.

Na de ingreep kunnen er enkele ongemakken optreden, maar die zijn na zeven à tien dagen voorbij. Je krijgt kunsttranen, antibiotische oogzalf en ijskompressen om je ogen te verzorgen en de draadjes worden na zes à tien dagen verwijderd.

Als het gaat om functioneel storende dermatochalasis, kan het zijn dat de mutualiteiten je operatie terugbetalen. Een correctie van de onderoogleden wordt nooit terugbetaald.

Soms kunnen laserbehandelingen of fillers een alternatief zijn voor een lichte vorm van dermatochalasis.